Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebrande (gesuikerde) amandelen zoals op de kerstmarkt

Dit is nog eens een leuk en troostrijk kookproject: zelf gebrande amandelen maken, zoals je die op de kerstmarkt kunt kopen. Alleen de geur van zo’n pannetje amandelen op het vuur is al een feest. Daarbij zijn ze ook nog eens ontzettend eenvoudig om zelf te maken. Doen dus!

Als je de basis voor gebrande amandelen eenmaal onder de knie hebt, kun je alle specerijen en smaakmakers toevoegen die je lekker vindt. Wat dacht u bijvoorbeeld van een scheutje amaretto? Cacao? Of gewoon wat kaneel?

Tip: wij vinden de speculaaskruiden van Jonnie Boer voor Euroma echt verrukkelijk in dit recept.

Ontdek aebleskiver: goddelijke Deense poffertjes

Gebrande amandelen kerstmarkt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gebrande (kerst)amandelen maken

  1. Leg op een bakplaat of dienblad een vel bakpapier klaar.
  2. Verhit in een sauspannetje op middelhoog vuur de suiker, vanillesuiker, water, speculaaskruiden en kaneel tot het gaat borrelen.
  3. Voeg de amandelen toe aan de pan en begin met roeren met een houten lepel.
  4. Je denkt: dit gaat niet goed, want het mengsel is nog nat en vloeibaar, maar heb vertrouwen, het komt goed. Blijf gewoon roeren.
  5. Na een hele tijd roeren zul je merken dat het vocht verdampt. Nog even volhouden dat roeren.
  6. De suiker zal op een gegeven moment op zand gaan lijken en je zult weer denken dat het niet goed gaat. Blijf doorroeren, dan zie je dat de suikerkristallen weer smelten en zich aan de amandelen gaan hechten.
  7. Als alle amandelen bedekt zijn met een laagje gesmolten suiker, roer je er snel een snuf zout doorheen. Stort de amandelen dan uit op het bakpapier. Wees voorzichtig, want het mengsel is érg heet.
  8. Probeer de amandelen een beetje los van elkaar te krijgen met de pollepel. Laat ze heel even iets afkoelen en gebruik dan twee metalen lepels om de amandelen om ze nog meer los te krijgen.
  9. Als ze helemaal zijn afgekoeld, zijn je gebrande (kerst)amandelen klaar. Bewaar ze in een afgesloten potje en pas op: ze zijn gevaarlijk lekker!

Marcona-amandelen: de crème de la crème onder de amandelen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.