Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: verrukkelijk knoflookbrood met verse groene kruiden

Dit is hét brood dat je met kerst (maar eigenlijk bij elk etentje) op tafel wil zetten. Zie het als een soort knoflookbrood op steroïden. Deels te danken aan die lading verse groene kruiden die we ertussen stoppen. Dat maakt dat je dit knapperige, heerlijk vettige brood alleen nog maar gulziger op wil eten.

Zelf een knoflookbrood maken is niet moeilijk; we hebben bijvoorbeeld ook een recept voor een methode om snel zelf knoflookbood te maken. Maar van culinair schrijver Samin Nosrat leerden we een methode die weliswaar ietsje meer werk kost, maar waarmee je dat klassieke knoflookbrood wel naar een hoger culinair niveau tilt. En geloof ons: op dat hogere culinaire niveau, daar gebeuren mooie dingen.

Samin publiceerde het originele recept in haar column in The New York Times. Website Food52 nam het weer over en wij bewerkten het speciaal voor jou.

Zelfgemaakt knoflookbrood
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het beste knoflookbrood

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de helft van de groene kruiden fijn. Van veel kruiden kun je ook de steeltjes gebruiken, zoals koriander, basilicum en peterselie. Gooi die dus niet weg, maar hak ze mee. Leg de rest van de groene kruiden apart voor later.

Snijd de helft van de tenen knoflook in dunne plakjes. Smelt twee eetlepels boter in een sauspannetje op medium tot laag vuur en laat de knoflook daar heel zachtjes in bakken. Laat ‘m niet verkleuren.

Giet de boter met de knoflook in een kom en laat afkoelen.

Doe de rest van de knoflook in een vijzel en wrijf tot een knoflookpasta.

Doe zowel de afgekoelde boter (graadje kamertemperatuur) en de knoflookpasta in een keukenmachine. Voeg alle verse kruiden toe en laat de machine draaien tot de kruiden zijn fijngehakt. Voeg dan de rest van de boter toe, samen met de Parmezaanse kaas en wat zwarte peper. Laat kort mengen tot een geheel en breng op smaak met een snuf zout.

Nu gaan we het brood snijden. Doe alsof je er plakken van snijdt, maar snijd net niet door tot de bodem. Mocht je het brood per ongeluk tóch doorsnijden, geen paniek: het wordt straks toch allemaal ingepakt als een pakketje.

Verdeel alle knoflookboter over de plakken brood, aan beide kanten. Dat gaat het beste met een spatel of mesje.

Tip: mocht je boter overhouden, rol dat dan op in een stukje plasticfolie voor later gebruik.

Pak het brood helemaal in met aluminiumfolie en laat het brood dan eerst 10 minuten bakken in de oven. Draai het om en laat nog eens 10 minuten bakken. Haal dan de folie van het brood en laat nog 12 tot 15 minuten bakken, tot je een goudbruin, knapperig brood overhoudt. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

Meng in een kom de overgebleven verse kruiden met een drup olijfolie en een snuf zout door elkaar. Prop de groene kruiden daarna tussen de openingen in het knoflookbrood en val meteen aan.

Knoflookbrood met groene kruiden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.