Culy Homemade: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)

Dat lees je goed, we maken geen beef wellington, maar biet (!) wellington. Een vega versie dus, die je in eenpersoons porties maakt. Een klein pakketje vol smaak dat er ook nog eens superfeestelijk uitziet.

Krijg je zowel omnivoren als vegetariërs of veganisten te eten met kerst? Deze biet wellington kun je heel makkelijk vegan maken (zie onder). Ook is dit vega hoofdgerecht goed te combineren met ons recept voor procureur, waarvoor je dezelfde glühweinjus en pastinaakcrème maakt.

Het idee voor dit recept zagen we bij Great British Chefs. Wij bewerkten het speciaal voor jou.

Makkelijke Beef Wellington

Make it vegan!

Wil je van dit gerecht een veganistisch hoofdgerecht (voor kerst) maken? Dat kan! Vervang het bladerdeeg dan door vegan bladerdeeg en let op dat je veganistische glühwein koopt. Vervang de eidooiers voor het bestrijken van het bladerdeeg door kokosolie.

Deze vega biet wellington is ook heel lekker met onze vegetarische miso-pastinaakcrème. Wil je de pastinaakcrème helemaal veganistisch maken, vervang de slagroom en melk dan door een plantaardig alternatief (bijvoorbeeld haverroom en havermelk) en de boter door olijfolie.

Veganistisch hoofdgerecht kerst biet wellington
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je biet wellington

Maak eerst de glühweinjus. Check het recept.

Maak de duxelle. Doe daarvoor de kastanjechampignons in een keukenmachine en hak ze mooi fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de champignons met de sojasaus tot al het vocht is verdampt. De champignons moeten zacht zijn. Schep ze uit de pan in een kommetje.

Laat de spinazie dan even kort slinken in de pan. Schep ‘m eruit en dep droog met wat keukenpapier.

Steek de rondjes van 15 cm uit het bladerdeeg. Verdeel de spinazie eroverheen en laat een rand van 1 cm vrij. Schep de duxelle erop en plaats een gekookte biet in het midden. Vouw het deeg voorzichtig goed dicht rondom de biet en leg de pakketjes met de naad naar beneden op een bord. Zet ze 10 minuten in de koelkast of tot je ze gaat afbakken.

Tip: heb je nog bladerdeeg over? Steek er dan met koekjesstekers sterretjes uit, ter decoratie van de wellingtons. Die plak je met een losgeklopte eidooier vast aan het deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de biet Wellingtons op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er met een mesje een mooi patroon in.

Klop twee eidooiers los in een kommetje en bestrijk de biet wellingtons ermee. Plak de eventuele deegsterretjes op de wellingtons en bestrijk ze opnieuw met ei. Bak ze in ongeveer 35 minuten af in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.

Serveer de biet wellington met de glühweinjus en eventueel onze miso-pastinaakcrème (zie ook boven).

Glühweinjus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)
Sluiten