Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Drankjes 8 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf een goddelijke Espresso Martini

De Espresso Martini is inmiddels net zo’n klassieke cocktail als een Old Fashioned of een Bloody Mary. Combineer een wodka met koffie en je krijgt een gevaarlijk lekkere cocktail. Zo ervaarde ook Kate Moss…

Wakker worden!

De Espresso Martini is in de jaren ’80 ontstaan. Het was cocktaillegende Dick Bradsell die de cocktail voor het eerst schonk, in zijn bar in de wijk Soho in Londen.

Het verhaal gaat dat er een vrouw zijn bar binnenkwam en vroeg om een cocktail die haar wakker zou maken. Nog specifieker: geruchten gaan dat dit Kate Moss zou zijn geweest. Nog specifieker: ze zou de woorden “I want a drink that will wake me up and then fuck me up” hebben uitgesproken.

espresso martini glas

Lekkere kick

Nou, wakker worden lukt wel, met de ingrediënten die er doorgaans in een klassieke Espresso Martini gaan. Espresso, wodka en koffielikeur (vaak Kahlúa).

Dat klinkt als een gekke combinatie, maar het werkt. Het is romig, zoet door de likeur en krachtig en opwekkend door de koffie. Het scheutje wodka geeft je een lekkere kick. Daarmee is het een fijne cocktail om na het eten te drinken.

espresso martini cocktail garneren

Dat schuimige laagje

Het drankje wordt uitgeschonken in een martiniglas en vaak gegarneerd met een koffieboontje. Maar het meest opvallende aan deze cocktail is misschien wel dat perfecte, schuimige laagje bovenop.

Dat ontstaat door de cocktail krachtig te shaken met ijs in een cocktailshaker. Door je Espresso Martini daarna uit te schenken door het zeefje van je shaker, krijgt de cocktail een mooi, glad schuim bovenop. Daar wil je toch meteen induiken?

espresso martini sinaasappel

Zelf een Espresso Martini maken

Wil je ‘m zelf maken, dit goddelijke drankje? Gennaro Contaldo (die ken je van Jamie Oliver) doet in onderstaande video voor hoe je dat doet.

Heel belangrijk: zorg voor een koud martiniglas. Zet het van tevoren even in de vriezer of koel het met wat ijsblokjes. Ook heel belangrijk: goed schudden! Zo krijg je dat mooie schuimlaagje. En vergeet de koffie niet: een kopje goede, vers gezette espresso levert de lekkerste cocktail op.

Zin in een twist? Maak deze Espresso Martini met chocolade en sinaasappel. Ook misdadig lekker: voeg twee theelepels salted caramel toe.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Zo maak je zelf een goddelijke Espresso Martini
Sluiten