Redactie
Redactie Inspiratie 31 dec 2014

Culinaire trend: luchtig geklopte roomboter geserveerd bij brood

We zien het maar al te graag bij restaurants: luchtig geklopte boter voor bij het brood, in plaats van ‘gewone’ roomboter. Zó veel lekkerder en je kunt er ook eindeloos mee variëren. En voordat we het vergeten: het smeert ook nog eens een stuk makkelijker dan koude boter!

De basis
Zoals altijd beginnen we bij het begin, namelijk de boter. Zorg dat je kwalitatief goede boter in huis haalt, het liefst ongezouten. Zo kun je het zelf nog op smaak brengen, en zeg nou zelf: Maldon flakes of fleur de sel smaakt een stúk beter dan de kunstmatige zoutsmaak uit de supermarkt.

Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Zet een grote kom met ijswater klaar, met daarin een kleinere kom. Giet hierin de gesmolten boter en begin te kloppen met een garde of mixer. Ga door tot de boter net zo stevig is als stijf geslagen (slag)room. Bekijk deze video om te zien hoe het moet.

Op smaak brengen
Hoewel alleen roomboter met een beetje zout al heerlijk is, zijn wij ook voorstander van het toevoegen van een extra smaakje.

Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld verse of gedroogde basilicum, munt, salie, knoflook of oregano. Maar ook citroenrasp, chilipeper en gedroogde specerijen smaken heerlijk.

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Zo at Culy’s Liselotte bij Pure C boter gemengd met gedroogd zeewier. Een smaakbeleving om nooit te vergeten! Ook restaurant RIJKS serveert whipped butter (zie hier een foto van Elizabeth on Food).

De presentatie
Je kunt natuurlijk simpelweg een klodder op een bordje of bakje leggen, maar nog leuker vinden we het als je het net iets mooier presenteert. Je kunt hiervoor van alles gebruiken: van leistenen bordjes tot mooie stenen schaaltjes en van ijsknijpers tot spuitzakken.

Zeker als je meerdere smaakjes serveert, kan een keukenhulpje extra handig zijn. Wij zijn fan van de quenelleknijper (een soort ijsknijper die de vorm van quenelles maakt) en spuitzakken met een gekarteld mondje. Hiermee maak je gelijke porties die je op je mooiste schaaltje kunt serveren.

Maar je kunt het natuurlijk ook in een rolletje verpakken en in de koelkast laten opstijven. Zo lijkt het net gewone boter, maar dan een stukje specialer!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culinaire trend: luchtig geklopte roomboter geserveerd bij brood
Sluiten