Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste culinaire Netflix-tips voor de kerstvakantie

Bijna is het zover: beentjes omhoog, kerstsnack in de hand en Netflix op play. Welkom in de kerstvakantie. Vergeet Home Alone, The Sound of Music en Sissy. We hebben de meest inspirerende én allerlekkerste culinaire Netflix tips voor de kerstvakantie uitgezocht.

En we zouden Culy niet zijn wanneer we er wat bijpassende snacks voor hebben geselecteerd. Komt ‘ie:

Culinaire films op Netflix

 • Julie & Julia: het toppunt van een feelgood film over koken én met Meryl Streep. We zien de vergelijking tussen Amerikaanse televisie- en kookboeklegende Julia Child in de jaren vijftig in Parijs en Julia Powell in de jaren nul in Queens. Beiden op zoek naar een doel in het leven, wat ze op hun eigen manier vinden in, jawel, koken.
 • Chocolat: Juliette Binoche opent een chocoladewinkel in een Frans dorp onder het toezien van de argwanende bewoners en Johnny Depp. Veel chocola + een berg charme = plekkie tussen onze Netflix tips voor deze kerstvakantie.

Het is een ietwat kleine aanslag op het glazuur, maar we kunnen het toch niet laten om ook een paar mierzoete exemplaren te noemen.

 • No Reservations: In deze romantische film uit 2007 volgen we een opbloeiende liefde tussen twee chefkoks, inclusief de nodige cliché’s en voorspelbare dialogen. Maar ach, het is kerst, de film staat op Netflix, het is een film over food en je waant je even in New York. We doen het ervoor.
 • Eat Pray Love: Excuses, aanslag op je tanden is in dit geval een understatement. Films tijdens kerst met Julia Roberts in de hoofdrol en Eat in de titel kunnen we in dit geval niet overslaan.

Bovenstaande films moeten natuurlijk gematcht worden met iets te drinken dat minstens zo kerstig zoet is. Hierbij wat suggesties, natúúrlijk gecombineerd met een volle kom salted caramel popcorn.

Kinderen bakken
Bron: Unsplash

Met de familie

Geschikt voor alle leeftijden, maar dan écht. Leuk voor opa en oma, heerlijk voor jou, geinig voor je kinderen. Ook leuk: deze zoete kerstrecepten kun je dan meteen met z’n allen van tevoren maken.

 • Charlie and the Chocolate Factory (of Sjakie en de chocoladefabriek): snoep, Johnny Depp en Tim Burton: een kunstwerk om te zien en een goeie optie voor de hele familie.
 • Matilda: hoort eigenlijk standaard bij kerst. Officieel geen food film, maar de chocoladetaart scène is inmiddels zo iconisch, dat we ‘m sowieso een plek tussen deze Netflix tips voor de kerstvakantie geven.
 • Cloudy with a chance of meatballs (of Het regent gehaktballen): Lieve film over wetenschapper Flint die een machine uitvindt waardoor het eten regent.
 • Waffels + Mochi’s Holiday Feast (of Wafeltje + Mochi’s Feestmaalfestijn): In de serie Wafeltje + Mochi (sowieso een tip!) met en van o.a. Michelle Obama reizen de überschattige Wafeltje en Mochi de hele wereld rond. Ze zijn op zoek naar culinaire wonderen én leren koken met verse ingrediënten. Niet heel gek dus dat we de kerstversie in deze lijst hebben opgenomen.
Japans streetfood restaurant
Bron: Josh Wilburne via Unsplash

Food series

Voor series halen we graag inspiratie uit Japan. Kleine waarschuwing: je gaat hier gegarandeerd honger van krijgen. Check dus zeker even deze simpele hapjes voor kerst voordat je begint.

 • Midnight Diner: Over een chefkok van een klein restaurant die zijn uiteenlopende gasten fantastische gerechten serveert. En met net zoveel aandacht naar alle verhalen luistert.
 • Samoerai Gourmet: De gepensioneerde Takeshi herontdekt zijn liefde voor eten door op zoek te gaan naar wat ‘ie echt lekker vindt. Vinden we erg fijn om mee te maken.

Shows over eten

Tuurlijk, all time favorieten Salt Fat Acid Heat en Chef’s Table zetten we ook met kerst graag op repeat. Maar om je volledig onder te dompelen in kerstsferen, kunnen we je de volgende shows van harte aanbevelen:

 • Crazy Delicious: Een kookshow met kitsch, kleur en een berg fantasie. Thuiskoks creëren de meest surrealistische creaties, een topkeuze voor de kerst.
 • Nailed it! Holiday!: Inspiratie nodig voor een over the top kerst baksel? Je ziet in deze kerstspecial werkelijk alles voorbij komen.
 • School of Chocolate: Onafgebroken kijken naar hoe chocola tot kunst verheven wordt? Wij trekken er graag een kerstdag voor uit.

Zeker weten dat je daarna met deze chocoladerecepten aan de slag wilt.

Tot slot: uitgeteld en gewoon zin in iets moois zonder een verhaallijn te moeten volgen? Zet dan de docu Fantastic Funghi op en duik in de magische wereld van de paddestoel. Van de trailer alleen al raak je compleet uitgerust.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.