Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 25 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Zelf gebakken aardappeltjes maken: hoe doe je dat nou het beste?

Perfect gebakken aardappeltjes uit de oven halen, dat is nog eens ultiem genot. Heb je het gevoel dat ze de ene keer te doorbakken zijn, de andere keer te zacht en of gewoon nét niet wat je gehoopt had?

Dat treft: we hebben al onze tips voor perfect gebakken aardappeltjes verzameld.

Gebakken aardappeltjes maken: een overzicht

Welk type aardappel?

Eerst en vooral: welk type aardappel ga je gebruiken? Voor ultiem gebakken aardappeltjes uit de oven oven kun je het beste kiezen voor Nicola of vastkokende aardappelen (zoals Nicola of Charlotte).

Niet alleen behouden deze beter hun textuur bij hitte, hun schil is ook dunner in vergelijking met kruimige aardappelen. Da’s handig meegenomen, voor het geval je kiest om de schil aan de aardappeltjes te laten zitten.

Schillen of niet?

De ene kok houdt van aardappeltjes met schil, de ander raadt het tegenovergestelde aan. Feit is wel dat er in de schil heel wat vitaminen én smaak zitten en stiekem zijn we van mening dat het zonde is om die smaak verloren te laten gaan.

Wij zeggen: geef het eens een kans en laat die schil er lekker aan (maar was de aardappels goed en dep ze droog voordat je ermee aan de slag gaat).

Toch geen voorstander van dat idee? Schil de aardappeltjes dan en bewaar de schillen. Daarvan kun je immers nog verrassend lekkere groentechips maken.

En de vorm?

Geschild of niet, in beide gevallen is het lekker om de aardappeltjes in hapklare stukjes te snijden. Dat kan in wedges (langwerpige kwartjes die iets weg hebben halve maantjes) of in blokjes. Bij kleinere aardappelen zouden we voor dat laatste opteren, langwerpige aardappelen lenen zich perfect voor wedges.

Kijk ook even wat leuk staat bij je gerecht. Wedges zijn bijvoorbeeld een stoer bijgerecht bij hamburgers, blokjes staan dan weer tof bij de borrel.

Tip: welke vorm je ook kiest, probeer hoe dan ook om de stukjes zo gelijkmatig mogelijk te snijden. Op deze manier voorkom je dat de ene aardappel eerder gaar is dan de andere.

Voorkoken of niet?

Afhankelijk van het recept zul je zien dat je de aardappeltjes in sommige recepten wél en in andere juist niet moet voorkoken. Maar wat is het nou? Surprise, surprise: beide methodes hebben voor- en nadelen.

Gebakken aardappeltjes voorkoken

Door aardappels voor te koken kom je niet voor verrassingen te staan: je aardappels zullen hoe dan ook gaar zijn wanneer ze uit de oven komen. Belangrijk is wel dat je de aardappels niet volledig gaar kookt in het water, de oven zal de aardappels immers ook nog voor een stuk garen! Het beste is het dus om de aardappeltjes in paar minuten al dente te koken.

Tip: doe een flinke snuf zout in het kookwater, dat zorgt net als bij pasta voor een betere smaak. En kook de aardappeltjes 5 minuten.

Laat ze ook goed afkoelen en uitstomen voordat je ze op de bakplaat schept. Het voorkoken zorgt ervoor dat de aardappels daarna nog maar relatief kort in de oven moeten. Reken bij voorgekookte aardappels ongeveer (afhankelijk van de hoeveelheid aardappeltjes) 15 minuten op 200 graden.

Gebakken aardappeltjes niet voorkoken

Ook het niet voorkoken van aardappeltjes heeft zo zijn voordelen. Niet alleen worden de vitaminen beter bewaard (ze kunnen immers niet oplossen in het kookvocht), je hebt ook nog eens minder afwas (ha!).

Logischerwijs is de gaartijd langer bij deze methode. Reken voor niet voorgekookte aardappeltjes minstens 20 minuten op 200 graden, al is dit afhankelijk van je oven en de grootte van je stukjes. Test dit gaandeweg met een prikkertje.

Tip: zijn je aardappeltjes zo goed als gaar? Zet ze voor de laatste 2 minuten onder de grill, dat geeft ze een krokant jasje.

Type vetstof voor gebakken aardappeltjes

Een veilige keuze qua vetstof is neutrale olie. Hussel je aardappeltjes simpelweg door een scheut zonnebloemolie (en wat smaakmakers, daarover hieronder meer) voordat ze de oven in gaan en je zit gebakken.

Boter kan natuurlijk ook en is misschien wel het allerlekkerst (maar helaas iets minder gezond). Een extra troef van boter is bovendien dat het je aardappels een mooier bruin kleurtje geeft. Ook kokosolie is een stabiele vetstof die je voor aardappeltjes kunt inzetten.

Smaakmakers

Wanneer je de piepers door de vetstof husselt, voeg dan meteen een paar smaakmakers toe. Zout en peper is ál-tijd een goed idee, maar ook rozemarijn of tijm doen het altijd goed. Ook lekker: voeg wat geplette tenen knoflook toe aan je ovenschaal.

Of ga de Oosterse kant op en gebruik kurkuma, kerrie en een snuf garam massala (lekker met een yoghurtdip!).

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.