Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles over gougères: lichte, luchtige Franse kaassoesjes

Gougères zijn Franse kaassoesjes. Licht, luchtig en heerlijk hartig. Je eet ze warm uit de oven, zodat de smaken van de kaas en de boter het beste tot hun recht komen.

Voor gougères wordt een klassiek soezendeeg gemaakt. Het verschil met zoete soezen: er wordt geraspte kaas doorheen gemengd. Denk aan Gruyère, Comté, Parmezaanse kaas of oude Goudse kaas. Zo krijg je hartig soezendeeg.

Serveer ze warm

Wij eten deze goddelijke kaassoesjes ‘t liefst warm (tip: je kunt ze even opwarmen in de oven vlak voor het serveren), maar in de Bourgogne, waar ze vandaan komen, eten ze ze meestal koud bij een glas wijn. Bijvoorbeeld tijdens een wijnproeverij.

Overigens kun je ook nog andere smaakmakers toevoegen aan gougères. Denk aan wat gedroogde chilipeper of zwarte peper of een schepje mosterd. Vaak kom je ze tegen met stukjes paddenstoel of ham erdoorheen, of juist lekker fris met verse kruiden. Bieslook is lekker, maar ook basilicum werkt. Of wat dacht je van de combi pancetta & salie?

Zelf gougères maken

Wil je een keer zelf gougères maken, dan zijn er twee kleine uitdagingen: soezendeeg maken, waarbij je flink je spierballen moet gebruiken bij het roeren en mooie soesjes opspuiten met een spuitzak. Maar wél heel leuk om een keer uit te proberen op een regenachtige zondag (en daarvan zijn er in Nederland genoeg).

Rachel Khoo doet het voor, in onderstaande video. Zij maakt haar gougères in de vorm van hartjes, voor Valentijnsdag. Hoef jij niet te doen natuurlijk en gelukkig laat ze ook meteen zien hoe je de traditionele kaassoesjes opspuit.

Lifesavers

Een paar tips zodat je gougères niet kunnen mislukken: weeg je ingrediënten goed af. Sowieso is dat bij patisserie altijd heel belangrijk! En zorg dat je boter goed gesmolten is, voordat je de bloem toevoegt aan je soezendeeg.

Zorg er ook voor dat het deeg voldoende is afgekoeld zodat je het met je hand kunt aanraken maar nog wel warm is, voordat je de eieren toevoegt. Als het te koud is, neemt het mengsel de eieren niet op. En voeg ze één voor één toe aan het deeg.

gougères

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.