Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Varen zonder knoeien: 24x het lekkerste (en meest praktische) eten voor op de boot

Op zoek naar hét perfecte uitje met mooi weer? Huur een boot. Dat alleen is al een hoogtepunt, maar heb je ook nog lekker eten aan boord, dan kan de trip echt niet meer stuk. Het heeft wat haken en ogen, want je gerechten moeten makkelijk te eten zijn, eenvoudig te vervoeren, uit te serveren én hoeven niet per se op koelkasttemperatuur te blijven. We helpen je een handje, met deze lijst voor het lekkerste en meest praktische eten voor op de boot.

Bijkomend voordeel: alle gerechten doen het ook uitstekend voor een picknick op ‘t land.

Varen zonder knoeien: 24x het lekkerste (en meest praktische) eten voor op de boot

Varen op een boot: dat doen we met een zomers drankje. En de combinatie hitte en een drankje vraagt om wat culinaire begeleiding. Dat zien wij dan weer het liefst in de vorm van smakelijke, zomerse gerechten. Voorwaardes: ze houden het een dagje vol, iedereen houdt ervan, geen zompige taferelen en als het even kan ook een beetje feestelijk. Komen ze aan!

Brood

Altijd een succes bij een hongerige maag: brood. En even eerlijk: dat kunnen we echt beter dan het Turkse brood van de grote supermarkt met hummus van diezelfde supermarkt. Bak een (makkelijke) focaccia vantevoren, ga voor een Turkse pide of dompel ‘m onder in de lekkerste knoflookmarinade die er is. Ga je toch voor brood, dan is een zelfgemaakte dip zoals baba ganoush of muhammara toch echt het lekkerst.

Turkse pide
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Hartige snacks

Niks gezelligs dan een grote schaal met snacks om uit te delen. Nu zijn we gewend dat het eten op een boot vaak enkel een leeggegooide zak chips is, maar wij gaan voor het echte werk. Makkelijk om voor te bereiden, nog handiger om op te eten. Wat servetten of een keukenrol mee en klaar ben je.

Empanadas met tonijn en chimichurri
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hartige taarten

Favoriet wanneer het gaat om de categorie ‘handig om mee te nemen’: de hartige taart. Snijd ‘m van tevoren in stukken maar laat ‘m vooral in z’n vorm om te voorkomen dat de taart uit elkaar valt. Ook lekker: een hartige cake. Verwacht niemand, vindt iedereen lekker.

hartige cake met zwarte olijven en pijnboomputten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Salade 2.0

We kennen natuurlijk de pastasalade voor de picknick, waarbij een onvergetelijk exemplaar helaas een zeldzaamheid is. Wij gaan daarom voor een verrassendere salade. In de vorm van een rijstrol, als een panzanella met groene asperges, of ultiem zomers met watermeloen en pinda’s. Het zou nog wel ‘s de ster van de trip kunnen worden.

spring rolls met het beste van de lente
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zoet

Ben je de hele dag onderweg of vindt jouw boottocht in de ochtend plaats, dan ben je eigenlijk verplicht om ook aan wat zoets te denken. Om een plakkerige boel met smeltende chocolade te voorkomen, hebben we aan alles gedacht. Makkelijk om uit te delen, eenvoudig om te maken en zeker weten dat iedereen hier blij van wordt.

snelle kaneelbroodjes Pasen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer van het picknicken? Check dan deze gerechten eens:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.