Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: salade met groene asperges (‘n frisse lente-panzanella!)

Naar panzanella kijken we ieder jaar uit, eindeloos wachtend tot de tomaten op hun best zijn. Aangezien geduld echter niet onze sterkste kant is, bedachten we alvast een versie waarmee we niet hoeven te wachten tot de zomer. Want wie zegt dat de Italiaanse broodsalade niet net zo lekker smaakt met groene asperges, komkommer en flink wat verse kruiden? Juist, exact niemand.

Met een flinke lepel ricotta geven we deze salade met groene asperges een extra dosis luxe. Je zult zien: het is een combinatie die werkt, en zo meteen ook een gerecht dat nog veel vaker op tafel zal komen.

Zo maak je de perfecte panzanella (Italiaanse broodsalade)

Lente panzanella (salade met groene asperges, ricotta en brood)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Salade met groene asperges, ricotta en brood (lentepanzanella!)

Verhit de olijfolie in een pan op medium-hoog vuur en bak de stukjes groene asperges rondom tot ze knapperig zijn en een mooi bruin kleurtje hebben. Zet het vuur uit en laat de aspergestukjes afkoelen.

Neem er een mengkom bij en voeg daar de knoflook, de room, de olijfolie, rasp van 1 citroen en sap van de helft van die citroen aan toe. Voeg er de stukjes komkommer en de afgekoelde stukjes groene asperge aan toe en roer goed.

Is je brood wat ouder en dus wat harder? Snijd het dan in blokjes en voeg toe aan de mengkom. Zo niet, rooster je brood dan eerst in een broodrooster of droge koekenpan alvorens het in blokjes te snijden en aan de rest toe te voegen.

Voeg tot slot ook de verse kruiden toe aan de mengkom en meng goed door elkaar. Bewaar een klein beetje verse kruiden voor de afwerking indien gewenst. Was je handen en kneed de salade kort met je handen door. Zet de salade met asperges minstens een kwartier koud zodat de smaken goed tot hun recht komen.

Verdeel de salade met groene asperges over de borden en maak af met een flinke lepel ricotta, met wat extra verse kruiden en met extra zwarte peper van de molen.

Meer salades?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.