Culy Homemade: Turkse pide (een luchtig en krokant broodje) met spinazie en feta

Misschien heb je ze wel eens bij een Turkse bakker zien liggen: knapperige Turkse pides met allerlei soorten vullingen. Koop er de volgende keer maar eens eentje, ze zijn fantastisch lekker. Wil je ze een keertje zelf maken? Dat blijkt makkelijker dan het lijkt. Culy ging testen en komt met de overtuigende conclusie dat dit één van onze favoriete recepten van 2021 is. De vulling houden we klassiek: met spinazie en feta.

Wat is een pide?

Een Turkse pide is een plat broodje meets pizza meets Turks brood. Beter kunnen we het niet omschrijven. Ze zijn wel altijd langwerpig van vorm, als een soort bootje. Het deeg is superluchtig en krokant doordat het op hoge temperaturen is afgebakken. Pides worden op vele momenten van de dag gegeten als een soort snack of tussendoortje – niet te verwarren trouwens met lahmacun.

Er zijn vele vullingen, maar de meest voorkomende is die met licht pittig gehakt, feta, spinazie, sucuk, fijn gesneden paprika, ui en tomaat. Soms krijg je er een sausje bij zoals een knoflooksaus of een cacik. Chef kok Ramon Brugman maakte een leuke variant met cacik in het tv-programma BinnensteBuiten.

Turkse pide
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Turkse pide met spinazie en feta

Meng de gist met het warme water, olijfolie en suiker. Voeg deze samen met de bloem en zout in de mengkom. Meng met een deeghaak ongeveer 4 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Het is geen probleem als het deeg een klein beetje nattig is.

Vet een kom in met olijfolie en leg hierin het deeg, dek goed af met huishoudfolie. Zet ongeveer 60 minuten weg op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin alvast aan de vulling: verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de spinazie toe. Bak de knoflook mee, laat de spinazie slinken en proef af op peper en zout. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet. Meng de kaas, bieslook en het water in een kom.

Leg een dun laagje bloem op de werkbank en rol het deeg uit. Verdeel in twee gelijke delen. Rol met een deegroller iedere helft tot een kleine driehoek en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Vul met de kaas en de spinazie, leg niks op de zijkanten. Vouw de zijkanten naar binnen en draai de uiteinden. Ze moeten een beetje bootvorming worden. Kijk snel dit filmpje voor een beetje hulp bij het vouwen.

Zet de pides in oven voor ongeveer 20 minuten totdat de kaas is gesmolten en het deeg krokant. Bestrooi met de bieslook.

Turkse pide
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: Turkse pide (een luchtig en krokant broodje) met spinazie en feta
Sluiten