Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 23 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Feestelijke verjaardagskoekjes uit Zoet Genoeg: de nieuwe Alison Roman

Ieder heeft zo z’n favoriete kookboek top 3, maar bij de redactie van Culy neemt Alison Roman steevast een plekje in beslag. Niet heel gek dat we ons al enige tijd verheugen op haar nieuwste exemplaar getiteld ‘Zoet Genoeg’: met meer dan 80 (!) recepten voor eenvoudige én onovertroffen bakrecepten. Erg blij dus dat we het recept van deze feestelijke verjaardagskoekjes alvast met je mogen delen!

Onze liefde voor Alison Roman steken we niet onder stoelen of banken. Al is het alleen maar die perfecte rood-oranje nagellak die ze steevast draagt. Echt: wélke kleur is dat toch? Enfin: met een nieuw kookboek (of moeten we bakboek zeggen) met meer dan 80 recepten voor zoete lekkernijen zijn wij in ieder geval weer eventjes zoet. Letterlijk!

Geen taartenbakker? Maak deze feestelijke verjaardagskoekjes!

Alison: “Niet iedereen is in staat om een verjaardagstaart uit de oven te toveren, dat snap ik. Of misschien zit het er gewoon niet in omdat een dag niet genoeg uren telt voor al dat afmeten, mengen, bakken, afkoelen en glazuren. Of misschien heb je opdracht gekregen om een verjaardagsdessert mee te nemen voor iemand en wil je iets maken waarvan je zeker weet dat het niet in elkaar zakt, geplet wordt of smelt.

Nou, laat me je dan voorstellen aan deze koekjes. Ze smaken als een verjaardagstaart, zijn binnen een halfuur klaar en de driehoekjes zien er superleuk uit met een kaarsje erin. Ook heerlijk als er niemand jarig is!”

verjaardagskoekjes uit zoet genoeg alison roman
Bron: Zoet Genoeg

Feestelijke verjaardagskoekjes uit Zoet Genoeg

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een ronde bakvorm van 20 of 23 cm met bakpapier (of neem twee bakvormen voor twee koeken).

Bevestig de platte menghaak in de keukenmachine (of neem een middelgrote kom en een elektrische handmixer). Klop de eierdooiers 4 à 5 minuten op middelhoge snelheid met de suiker en de vanille tot je een heel lichte, luchtige massa hebt, die doet denken aan hollandaisesaus of aioli.

Laat de mixer draaien en voeg steeds een paar blokjes boter toe. Wacht tot ze helemaal zijn opgenomen in het dooiermengsel voordat je de volgende toevoegt. Ga door tot alle boter na een minuut of 4 of 5 is opgenomen en je een lichtgeel, glad mengsel hebt.

Klop de bloem in een middelgrote kom door 75 g (⅓ cup) strooisel, het bakpoeder en het zeezout. Voeg het bloemmengsel toe aan de boterige dooiers en klop met de mixer op een lage snelheid tot alles gemengd is.

Verdeel het deeg in twee porties. Wat je niet meteen gaat bakken, zet je in de koelkast. Druk de ene helft van het deeg in de met bakpapier bedekte bakvorm. Bestrooi het met 2 eetlepels strooisel en wat zeezoutvlokken.

Bak de koek 20 à 25 minuten tot hij glanzend goudbruin is en bovenop een beetje gerezen (hij ziet eruit als een heel platte verjaardagstaart). Houd voor een zachtere koek 20 minuten aan.

Haal de koek uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Leg hem dan op een snijplank en snijd hem in puntjes (dat kun je ook in de bakvorm doen, maar dat doe ik liever niet, om te voorkomen dat er krassen in komen). Herhaal met de andere helft van het deeg, nu of later.

Zoet genoeg Alison Roman
Bron: Het Spectrum

> Het nieuwe kookboek ‘Zoet Genoeg‘ van Alison Roman (Uitgeverij Spectrum) is vanaf 17 april te koop voor € 34,99.

Nog meer Alison Roman

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.