Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 12 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

12 x verrukkelijke hoofdgerechten met vlees in de hoofdrol

Wat ga je dit jaar op tafel zetten met kerst? Soms is het lastig elk jaar weer iets nieuws te bedenken. Daarom: Culy to the rescue. We helpen je maar al te graag aan fijne inspiratie voor het kerstdiner. Hou je van een stukje vlees met de kerstdagen? Dit zijn de beste hoofdgerechten met vlees.

Kook je liever vegetarisch? Dat kan natuurlijk ook. Dit zijn onze favoriete vegetarische hoofdgerechten.

Hoofdgerechten met vlees

Of je nu een mooi en uitgebreid gebraad op tafel wilt zetten of liever voor een simpel hoofdgerecht met vlees gaat, het kan allemaal.

Kerst klein vieren dit jaar? Met deze ideeën maak je het toch feestelijk

1. Geglaceerde beenham met Bourbon

geglaceerde beenham hoofdgerecht met vlees
Bron: Culy.nl

Als we het hebben over hoofdgerechten met vlees is beenham een echte allemansvriend: eigenlijk iedereen lust het wel. Maar we gaan niet voor een droge hap: een sappige, geglaceerde beenham willen we, met de heerlijke smaken van honing, mosterd, kruidnagel en nootmuskaat. En vooruit, we voegen nog een scheutje Bourbon toe. Omdat het Kerstmis is.

> Naar recept: Geglaceerde beenham met Bourbon

2. Porchetta met rozemarijn, salie en sinaasappelrasp

porchetta als hoofdgerecht met kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Porchetta is echt een feestmaaltijd, voor een speciale gelegenheid (zoals kerst!). Het lijkt misschien een gehannes, met zo’n grote lap vlees, maar het is echt de moeite waard. En heerlijk mals varkensvlees met een waanzinnig knapperig korstje zal je beloning zijn.

> Naar recept: Porchetta met rozemarijn, salie en sinaasappelrasp

3. Varkenshaas met een korstje van pistachenoten

varkenshaas aangesneden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Een mooi gebraad op tafel zetten hóeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Neem nou de nederige varkenshaas. Trek ‘m een jasje aan van pistachenoten en het wordt een pièce de résistance. En toch heel makkelijk om te maken.

> Naar recept: Varkenshaas met een korstje van pistachenoten

4. Wildste-zwijnenragú met knoflook & citroengremolata van Jamie Oliver

Dit hoofdgerecht met vlees komt uit het boek Jamie Kookt Italië. Heerlijk om te maken tijdens de koude maanden of om met kerst op tafel te zetten!

> Naar recept: Wildste-zwijnenragú met knoflook & citroengremolata van Jamie Oliver

5. Boterige gebraden kip

gebraden kip met salie en peer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Is er iets lekkerder dan gebraden kip? Dat wordt een lastige. En deze gebraden kip als hoofdgerecht voor kerst met salie, peren en cider is niet alleen heel feestelijk, maar ook ontzéttend lekker. De geur van knoflook, salie en cider én natuurlijk die kip die lekker roostert in je oven… beter wordt het niet.

> Naar recept: Boterige gebraden kip 

6. Varkensrollade met appels, cider & gebakken aardappeltjes

varkensrollade hoofdgerecht voor kerst
Bron:

Een varkensrollade bevat mooi, mager vlees, is behoorlijk foolproof in de bereiding en… superlekker! Beter wordt het niet als hoofdgerecht met kerst. Wij maken een versie met appels, cider & gebakken aardappeltjes. Allemaal in één braadslee. Daar heb je dus ook nog eens weinig omkijken naar.

> Naar recept: Varkensrollade met appels, cider & gebakken aardappeltjes

7. Makkelijke kalkoen met bruine boter, cranberry & mosterdzaadjes

kalkoen met cranberry en bruine boter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Je hoeft echt geen hele kalkoen te braden om iets feestelijks op tafel te zetten met kerst. Wij hebben hier gekozen voor een mooi stuk kalkoenfilet dat we langzaam garen in de oven. Daar bovenop lepelen we nog wat cranberry-compote en bruine boter et voilà: feestelijkheid troef. Ideaal voor als je kerst dit jaar wat kleiner viert!

> Naar recept: Makkelijke kalkoen met bruine boter, cranberry & mosterdzaadjes

8. Bavette met portsaus en geroosterde sjalotten

Bavette met portsaus: hoofdgerecht voor het kerstdiner
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Een ultieme klassieker als hoofdgerecht met kerst. Wij maakten een versie met bavette, maar je kunt ook voor entrecote of biefstuk gaan.

> Naar recept: Bavette met portsaus en geroosterde sjalotten

Niet te moeilijk doen tijdens de feestdagen? Simpele hoofdgerechten voor kerst die weinig werk kosten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.