Redactie
Redactie Recepten 11 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je echte Indische saté ajam en saté babi

In Nederland zijn we er gek op: Indische saté. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt.

Daar krijg je kleine stokjes met een paar stukjes vlees, geserveerd met vaak veel minder saus. Maar wel zo veel lekkerder! Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees ?

Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hieronder vind je het familierecept van Tim van SmaakMenutie.

Zo maak je echte Indische saté ajam en saté babi

Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 eetlepels ketjap, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel djahé, 1/2 theelepel djintan (komijnzaad), 1 theelepel laos, sap van een halve citroen, 1 theelepel gulu djawa (of 1 tl suiker) en 1 theelepel sambal. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.

Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Leg ondertussen de satéprikkers in koud water. Na het marineren verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.

Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven.

In principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen! Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog, en dat zou zonde zijn.

Indische-saté ajam en saté babi

Smaakmenutie

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.