Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: stap voor stap zelf wontons maken (voor wontonsoep)

Of je ze nou wonton of wantan noemt: er kan weinig op tegen die zachte, gevulde deegkussentjes die vrolijk door je wontonsoep dobberen. Met een pakje wontonvellen in huis is zelf wontons maken een koud kunstje. Let maar op!

Wontonsoep maken is een dankbaar klusje: het is simpelweg al-tijd lekker en snel klaar. Al helemaal als je een zak kant-en-klare wontons in je vriezer bewaart.

Maar overweeg ook eens om de kant-en-klare variant van die dumplings te laten voor wat ‘ie is. Zelf wontons maken is namelijk niet alleen heel eenvoudig, maar levert ook een véél lekkerdere soep op. Je bepaalt immers zelf hoe je de vulling op smaak brengt en wat erin gaat. Wij maken hier een variant met garnalen en shiitake, maar je kunt natuurlijk ook voor kippengehakt, varkensgehakt of paddenstoelen gaan.

Overigens kun je wontons voor meer gebruiken dan alleen wontonsoep. Met een lekkere vulling en dip zijn ze ook een smakelijke amuse of borrelhap. Je kunt ze zelfs knapperig frituren!

Culy Homemade: wontons met garnalen en oesterzwam (de perfecte amuse)

Zelf wontons maken voor pittige wontonsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wontons maken: stap voor stap

  1. Doe de de lente-ui, knoflook, bieslook, koriander en shiitake in de kom van een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de garnalen toe, samen met de sojasaus, sesamolie en suiker. Laat de keukenmachine nog even draaien tot alles goed is gemengd. Je vulling is nu klaar.
  2. Tijd om de wontons te vouwen. Zet een kommetje met koud water klaar.
    Neem de wontonvellen een voor een in je hand. Doop je wijsvinger in het water en smeer de rand in. Verdeel ongeveer een theelepel van de vulling over het midden van het wontonvel.
  3. Vouw dan de onderste punt over de vulling naar de bovenste punt. Druk goed dicht. Je hebt nu een driehoekje in je handen.
  4. Vouw dan de twee buitenste punten naar onderen. Breng ze naar elkaar toe en plak ze aan elkaar met wat water (leuk weetje: ze noemen deze vorm ook wel ‘The Dark Knight Rising’ omdat het wat weg heeft van het hoofd van Batman).
  5. De wontons moeten in ongeveer 4 minuten gaar koken, tot ze boven komen drijven. Dit kun je in een grote pan met water doen of direct in je wontonsoep.

Maak de lekkerste wontonsoep:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.