Redactie
Redactie Inspiratie 25 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom je altijd zoete aardappels in huis moet hebben

Wie nog nooit van zoete aardappels heeft gehoord, heeft waarschijnlijk een tijdje onder een steen geleefd (sorry!). Het afgelopen jaar waren ze hotter dan hot en vlogen de recepten voor zoete-aardappelfrietjes je om de horen (ook wij deden mee). Niet zonder reden, want zoete aardappels zijn geweldig! 

Daarom een ode aan de zoete aardappel en onze redenen om ze altijd in huis te hebben. Here we go!

Te beginnen met de smaak, want ze zijn heerlijk zoet en stiekem net iets smaakvoller dan een andere favoriet de pompoen. Hierdoor gaan ze goed met andere krachtige ingrediënten, variërend van kruiden als salie en koriander, tot rode peper, geitenkaas en meer.

Ook kwamen we erachter dat ze stiekem hartstikke gezond zijn. Zo zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ook bevatten ze relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.

Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veelzijdigheid, want als je nagaat wat je allemaal met zoete aardappels kunt maken is de kans groot dat je stijl achterover slaat.

Te beginnen met gewoon geroosterde zoete aardappeltjes, lekker uit de oven met een stukje vlees. En wil je het meer spectaculair aanpakken? Pof ze dan in de oven, eventueel met andere smaakvolle ingrediënten.

Zoete aardappel van de barbecue

Frietjes van zoete aardappels crispy krijgen wil nog weleens lastig zijn, maar daar hebben wij ons artikel bomvol tips voor. En anders kun je er ook twisters van maken, wat ook zeker een aanrader is.

Makkelijker wordt het als je er een heerlijke soep, stoemp of salade van maakt. En voor diegenen die het wat gezonder aan willen doen, is er altijd nog ‘courgetti’ van zoete aardappel.

Wil je het juist iets spannender aanpakken? Ga dan voor deze hartige koekjes van zoete aardappel, deze met ook bloemkool, deze gratin óf deze galette met geitenkaas. Tot slot kun je ook prima zoete gerechten maken van zoete aardappels, bijvoorbeeld deze skinny muffins!

Foto van Thaise zoete aardappel-pastinaaksoep (gezonde recepten)
Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.