Met deze 6 tips worden je zoete aardappelfrietjes gegarandeerd knapperig!

Zoete aardappelfrietjes: de afgelopen tijd werden we overspoeld met recepten en maakten ook wij ze regelmatig. Hoe lekker ze ook zijn en hoe makkelijk om te maken, het blijft iedere keer weer lastig om ze knapperig te krijgen. Toch hebben we in de loop der tijd een aantal handige trucs ontdekt waarmee je ze gegarandeerd crunchy krijgt. Lees je mee?

1. Laat de schil eraan

Allereerst hebben we gemerkt dat wanneer we de schil lieten zitten, de frietjes knapperiger werden. Hoe dat precies komt durven we niet te zeggen, maar we gokken dat het iets te maken heeft met versteviging.

2. Was de frietjes niet

In sommige recepten wordt gezegd dat je de frietjes van tevoren moet weken in koud water. Hierdoor zou het zetmeel van de aardappels worden onttrokken, wat resulteert in meer crunch.

Na meerdere pogingen zijn wij erachter gekomen dat dit eigenlijk amper effect heeft. Vaak worden de frietjes ook niet voldoende gedroogd, waardoor ze juist eerder stomen en dus slap worden. Skip daarom deze stap.

3. Gebruik zonnebloemolie

We zijn vaak geneigd om olijfolie te gebruiken, terwijl zonnebloemolie een hoger verbrandingspunt heeft en daardoor heter kan worden. Hussel de gesneden frietjes in een kom met een paar lepels olie (en een flinke snuf zout) en leg ze dan pas op de bakplaat. Zo weet je zeker dat ze overal bedekt zijn met olie en goed kunnen bakken.

Dit geldt overigens ook voor onder andere kokosvet. Zorg er dan wel voor dat het vet vloeibaar is voordat je het gebruikt.

Zoete aardappel friet stock

4. Ga voor een metalen bakplaat

Zoete aardappelfrietjes hebben we zo vaak gemaakt dat we een groot verschil merkten in het gebruik van een bakplaat versus een ovenschaal.

Een metalen (liefst vrij dunne) bakplaat geleidt namelijk de hitte beter, waardoor de kans op crunchy friet weer groter wordt.

5. Bak op een hoge temperatuur

Doordat zoete aardappels veel sneller garen dan normale, heb je slechts een fractie van de tijd nodig om ze te bakken. Hierdoor kun je de oven gelijk op een hoge temperatuur starten, waardoor ze gelijk de hitte krijgen om knapperig te worden.

Verwarm daarom je oven voor op 225 graden, afhankelijk van de sterkte van je oven. Als je je oven een beetje kent, weet je of je hem wellicht iets hoger moet zetten. Begin in ieder geval bij 225 graden.

6. Keer regelmatig

Tot slot: keren. Het kost iets meer tijd, maar is wat ons betreft het belangrijkst om de frietjes écht knapperig te krijgen. Doe dit 1 of 2 keer tijdens het bakken en je merkt gelijk verschil!

Zoete aardappel friet stock

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!