Redactie
Redactie Inspiratie 27 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Zoete aardappels: het stiekeme superfood

Goji bessen, chia zaad en bijenpollen: drie superbekende voorbeelden van superfoods, maar vaak net iets moeilijker verkrijgbaar en zeker niet goedkoop. Maar, wist je dat zoete aardappels ook ontzettend gezond (én lekker) zijn en daarnaast een stuk vriendelijker voor de portemonnee?

Elke dag de leukste culinaire artikelen in je Facebook? Like ons dan!

Voordat we verder gaan naar het hoe & waarom, willen we eerst beginnen met een klein, maar belangrijk weetje: zoete aardappels zijn namelijk van origine geen ‘echte’ aardappels, en behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn.

Naast dat ze vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig hebben, zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.

Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

Zoete aardappels bereiden

Zoete aardappels kennen verschillende manieren van bereiden waarbij bakken in de oven de bekendste is. Onze favoriet: friet maken van zoete aardappel! Je leest hier hoe dat moet.

Koken kan natuurlijk ook, maar let hierbij wel op dat je ze minder lang kookt dan gewone aardappels, ongeveer een kwartier. Houd hierbij rekening met de grootte van de stukken. Prak ze eventueel met een vork tot puree, en serveer met koriander, limoensap, fijngesneden rode peper en stukjes feta. Delicious! 

Wil je ze toch het liefst in de oven garen, maar wel met zo min mogelijk olie? Pof ze dan en klik hier voor een uitgebreide uitleg.

gepofte zoete aardappel

Lekkere recepten met zoete aardappel

Op zoek naar wat inspiratie? Klik dan op onderstaande foto’s voor de bijbehorende recepten.

Bron: Buzzfeed

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.