Redactie
Redactie Inspiratie 14 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

Smaakvolle gerechten zonder vlees of vis voor een vegetarisch kerstdiner

Ook als je liever geen vlees of vis eet moet het kerstdiner een groot culinair spektakel worden. Wij maakten een selectie van de meest bijzondere en feestelijke gerechten zonder vlees of vis. Deze lijst bewijst maar weer eens dat vega gerechten helemaal niet saai hoeven te zijn. Lang leve een vegetarisch kerstdiner! 

Wij gaan dit jaar niet voor saaie bladerdeeghapjes en standaard quiches, maar voor écht smakelijke gerechten die je doen vergeten dat er geen vlees of vis in zit. En voor de niet-vegetariër: maak met kerst in ieder geval één gang vegetarisch en ontdek hoe overheerlijk deze gerechten zijn.

Een goed begin is het halve werk

Een heerlijk start van het kerstdiner is een camembert uit de oven. Serveer hem in het midden van de tafel met stukjes brood en een huisgemaakte cranberrysaus. Allemaal rond de tafel met een glas wijn erbij. Gezellig!

Dol op steak tartare? Dan hebben we een lekker vega alternatief. Met tomaat, maar ook van bietjes kan je een heerlijk ‘tartaartje’ maken.

Sowieso staan bietjes heel goed op de kersttafel. Begin het diner met deze heerlijk gepofte bietjes met geitenkaas en honing. Serveer ze nog in de folie, dat ziet er onwijs leuk uit!

Ook heel lekker zijn deze portobello’s uit de oven met spinazie. Paddenstoelen zijn altijd een goede vleesvervanger en ook feestelijk.

Bron: Flickr

Gaat je voorkeur uit naar een salade? Maak dan deze salade van tomaat, snijbiet en mozzarella. Wij worden zo blij van al die mooie kleuren!

Ben je de trotse eigenaar van een rookoventje? Dan moet die met kerst natuurlijk gebruikt worden! Maak een smokey caprese, bijvoorbeeld. Heel yummie!

Een hele bijzondere en prachtige groentesoort is de artisjok. Superleuk om met kerst te maken en staat heel mooi op tafel. Maak dit recept met citroen-aïoli en je zal je gasten versteld doen staan!

vegetarisch kerstdiner

Het hoofdgerecht van een vegetarisch kerstdiner

Voor een vega en spectaculair hoofdgerecht is het altijd de moeite om even in de kookboeken van Yotam Ottolenghi te duiken. We vonden onder meer een heerlijke tomaten-amandeltaart, een prachtige bloemkooltaart en gevulde aubergines met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Do we need to say more?

Ook kwamen we deze geroosterde bloemkool en een vega wellington van Jamie Oliver tegen. Wat een beauty’s, hè?

Altijd een feestje om een dampende stoof of ovenschotel op tafel te zetten. Maak bijvoorbeeld een homemade shakshuka (weer eens wat anders) of een melanzane alla parmigiana. Genieten!

Kijk ook eens bij de Vegetarische Slager voor vleesvervangers. Zullen je gasten het verschil proeven..?

Tot slot is risotto natuurlijk altijd een goed idee. Maak deze met pompoen, tijm en laat de pancetta eruit. Garneer met geitenkaas. Wie heeft er nog vlees nodig?

Voor erbij

Vegetarische bijgerechten zullen misschien iets makkelijker te vinden zijn. Toch maakten we vast een selectie van onze favorieten.

Spruitjes horen helemaal bij de winter en passen dus ook heel goed bij het kerstdiner. Rooster ze lekker met tijm en rozemarijn, zoals in dit recept. Ook heel feestelijk zijn deze geroosterde asperges met parmezaan.

Op zoek naar een vervanging voor aardappels? Maak dan zoete aardappelfietjes, risottoballetjes met truffel en mozzarella of een knolselderijpuree. Net wat leuker en aparter dan gewone aardappels.

Gebakken paddenstoelen kunnen natuurlijk altijd! Probeer dit recept met knoflook en tijm. Een heel simpel, maar overheerlijk bijgerecht.

Bron: Flickr

Ook handig om te weten voor een (vegetarisch) kerstdiner:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.