Ottolenghi’s bloemkooltaart met rode ui uit Plenty More

Monique van Loon 21 okt 2014 Diner

Yotam Ottolenghi heeft weer een pracht van een boek uitgebracht: Plenty More. Het logische, maar zeker niet mindere vervolg op Plenty. Sterker nog, in dit kookboek staan weer allerlei waanzinnige nieuwe culinaire vondsten. Vandaag een recept uit dit boek: bloemkooltaart!

Ottolenghi: “In het geval van bloemkool, en vooral wanneer daar kaas bij komt kijken, moet ik extra mijn best doen om mijn lezers ervan te overtuigen dat ze dit echt willen eten. Maar hiermee moet dat volgens mij gemakkelijk lukken. 

Dien deze taart op als lichte avondmaaltijd, met een eenvoudige salade erbij van in plakjes gesneden komkommer, dille, munt, wat suiker, ciderazijn en raapzaadolie. Als je hem goed verpakt, smaakt hij de volgende dag nog lekkerder.”

10403813_855682137798076_8024309938156710461_o

Verhit de oven tot 200 °C.

Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken.

Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.

Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.

Ottolenghi Plenty More0001

Ottolenghi’s Plenty More is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.

Voor 4 tot 6 personen:

  • 1 kleine bloemkool (450 gram), stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm
  • 1 middelgrote rode ui (170 gram)
  • 75 ml olijfolie
  • ½ theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 7 eieren
  • 15 gram basilicum, fijngesneden
  • 120 gram bloem, gezeefd
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • ⅓ theelepel kurkuma
  • 150 gram grofgeraspte parmezaan of andere rijpe kaas
  • Gesmolten boter, om de vorm in te vetten
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 theelepel nigellazaad (lastig te vinden, zie ook deze site)
  • Zout en zwarte peper
Reageer op artikel:
Ottolenghi’s bloemkooltaart met rode ui uit Plenty More
Sluiten