Redactie
Redactie Diner 13 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Ottolenghi’s tomaten-amandeltaart uit Plenty More

Yotam Ottolenghi heeft weer een pracht van een boek uitgebracht: Plenty More. Het logische, maar zeker niet mindere vervolg op Plenty. Sterker nog, in dit kookboek staan weer allerlei waanzinnige nieuwe culinaire vondsten. Wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen voor tomaten-amandeltaart.

Koken zoals Ottolenghi dat doet

Ottolenghi: “Dit is een hartige variant op de alomtegenwoordige Franse taart gevuld met frangipane en vruchten. Net als in de zoete variant zuigt het amandelmengsel de sappen en smaken van het fruit op en creëert een superluxe laag met een rijke, nootachtige zoete smaak. Hij is heerlijk voor een lunchbuffet, samen met een groene salade. Je kunt de olijven door ansjovis vervangen.”

Tomaten-amandeltaart uit Plenty More

Verhit de oven tot 240 graden.

Klop de boter in een keukenmachine bleek en luchtig. Schakel de machine in op halfhoog en voeg een voor een de eieren toe. Doe er als het mengsel schift wat broodkruim bij om het weer glad te maken en ga door met ei toevoegen. Stop de machine, doe het broodkruim, de amandelen en knoflook erbij en schep alles om tot het net is vermengd.

Haal de kom van de machine af en voeg ricotta, parmezaan, de helft van de tijm en . theelepel zout toe. Spatel alles door elkaar en zet opzij. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot twee rechthoeken van 20 x 30 centimeter en twee millimeter dikte.

Vet twee bakplaten dun in met olijfolie en leg de stukken deeg erop. Spreid met een paletmes een gelijkmatige laag amandelmengsel op beide deeglappen en laat rondom een rand van twee centimeter breed onbedekt.

Leg de plakken tomaat in drie lange rijen op de amandelvulling en laat de tomaten in en tussen de rijen elkaar royaal overlappen. Bestrooi het geheel met olijven en de overgebleven tijm.

Sprenkel de helft van de olie over de tomaten en bestrooi ze met zout en royaal versgemalen zwarte peper.

Zet de taarten in de oven en bak ze vijftien minuten. Schakel de temperatuur terug naar 200 graden en bak ze nog acht tot tien minuten tot de bodem goudbruin is.

Verwissel de bakplaten van plaats als je ze in een conventionele oven bakt zodat de taarten gelijkmatig kleuren. Haal de taarten als ze gaar zijn uit de oven en laat ze iets afkoelen. Sprenkel de overgebleven olijfolie erover en dien ze op.

Ottolenghi’s Plenty More is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.