Redactie
Redactie Diner 4 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Rosah’s lievelingssalade: Smokey Caprese uit een rookoventje

Heel foodie Nederland kent haar inmiddels: Masterchef-finaliste Rosah. Ze behaalde de tweede plaats en werkt nu als kok bij het restaurant van Peter Lute. En we hebben haar als columniste voor Culy.nl gestrikt!

“Alsof ik een sigaar heb gerookt”, is wat chef Herman den Blijker zei na het proeven van mijn MasterChef-gerecht met een veel te lang gerookte mousseline en kalfsballen. Met klamme handen en lichtrode wangetjes nam ik mijn matig leeggegeten bord terug naar mijn werkplek en voelde mij voor enkele seconden weer even een eigenwijze puber. Voor het eerst gerookt én op mijn kop gekregen…

Toch had deze Bourgondische fijnproever absoluut gelijk. Het is geweldig om te roken tijdens het koken, zolang je maar leert, dat je de minuten doseert. Inmiddels is het gebruik van de rookdoos (ook wel rookoventje genoemd), na deze wijze les en ontelbare rooksessies toch wel ècht mijn favoriet onder de keukentechnieken.

Want hoe tof is het om je sappig gebakken steak of zachtgegaarde visje nog een lichte rooksmaak te geven. Of wat denk je van gerookte boter bovenop warm afgebakken stokbrood. Of maak een dessert van gerookte pure chocolade. Het kan echt! Toppatissier Hidde de Brabander verraste ons recentelijk nog met een op kersenhout gerookte kersen-clafoutis.

Wat ikzelf graag maak en wat overigens iedereen kan, is een heerlijke zomerse salade caprese met gerookte mozzarella. Oké, mozzarella roken is misschien niet helemaal conform de regels van het traditionele Italië, maar wat lekker is, is lekker. Dat vinden Italianen vast ook.

Recept voor Smokey Caprese

Snijd de tomaten in plakken en pluk een aantal basilicumblaadjes. Laat de mozzarella uitlekken en droog deze ietwat met keukenpapier. Verdeel een eetlepel rookmot over de bodem van een rookdoos/rookoventje en zet deze afgesloten op een laag vuurtje. Laat de rookmot langzaam smeulen totdat er voldoende rook ontwikkeld is. Haal de rookdoos vervolgens van de hittebron af en voeg de mozzarella toe.

Deze methode heet koud roken. Hierdoor krijgt de mozzarella een rooksmaak, maar door het van de hittebron af te halen, zal de mozzarella niet gaan smelten. Sluit de doos vervolgens weer af en wacht, afhankelijk van de grootte van de bollen, zo’n twee à drie minuten tot het rookaroma voldoende in de mozzarella getrokken is.

Snijd de mozzarella vervolgens in even grote plakken als de tomaat en verdeel dit samen met de blaadjes basilicum over het bord. Besprenkel met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

foto caprese 2Foto Smokey Caprese -1

Geen rookdoos?

Geen paniek! Strooi een eetlepel rookmot over de bodem van een brede pan en plaats hierin een zeef, vergiet of schaaltje. Zorg er wel voor dat er nog een deksel op de pan past. Zet de pan op het vuur en je ‘rookdoos’ is klaar.

Extra lekker

Natuurlijk altijd te variëren met een heerlijke pesto, kerstomaatjes uit de oven, een vers stuk boeren brood of pasta. Lekker als lunch, diner, picknick, of gezellig in de tuin. Samen met de zon op mijn bol, m’n voeten in het gras en m’n goede vriendin Chardonnay. Wat een feest.

vegetarisch kerstdiner

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.