Redactie
Redactie Inspiratie 23 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Alles over rookoventjes voor thuis + handige DIY-tips

Een paar jaar geleden stonden ze plotsklaps op de verlanglijstjes van elke thuiskok en do it yourself-fan: rookoventjes. Ook de Culy redactie heeft er een en in het weekend is hij niet weg te slaan uit de keuken. Hoe ze werken en welke het best zijn? Dat leggen we je graag uit.

Al honderden jaren wordt er gerookt, en in eerste plaats meer vanwege de conserverende werking dan de smaak. Maar nu, nu zien we ‘huisgerookte’ gerechten steeds vaker op het menu en gaan veel thuiskoks ook zelf aan de slag. En gelijk hebben ze, want roken is echt zo moeilijk nog niet en geeft een verbluffende smaak!

Wat kun je roken?

In principe kun je zo’n beetje alles roken. Van vlees (bijvoorbeeld rundvlees, eend en kip) tot vis (zalm, witvis, schaal- en schelpdieren), maar ook groenten en zelfs aardappelen.

Onze tip: proberen is de sleutel tot succes. Koop kleine stukjes van verschillende producten, rook ze apart van elkaar en proef ze daarna om de beurt. Dit geldt overigens ook voor marinades, kruiden en verschillende soorten rookmot.

Bron: Courtarro

Wat heb je nodig?

Eigenlijk heb je niet zo veel nodig, en is het oventje de enige echte investering die je moet doen. Zoals bij de meeste keukengadgets komen deze in verschillende soorten en ook verschillende prijsklasses. Zo kun je ze al vanaf €41,99 bestellen, en lopen de prijzen op tot ver in de honderden euro’s.

Camerons

De rookovens van Camerons zien we het meest voorbij komen en wij zelf hebben er ook één van dit merk. Ze zijn fijn om mee te werken, makkelijk om schoon te maken en sluiten daarbij goed af (niet geheel onbelangrijk hierbij).

Bestel de kleine variant voor €59,95 en de grotere voor €85,-. Realiseer hierbij dat de kleinere variant geschikt is voor echt kleinere porties (ongeveer twee stukken vlees of vis).

Select Fishing

Wil je het gewoon een keertje proberen en niet gelijk te veel geld kwijt zijn? Dan is dit kleinere model van Select Fishing misschien iets voor jou. Koop deze voor €34,99 hier. Hierbij krijg je overigens ook gelijk een portie rookmot.

Albatros

Voor de grotere stukken vlees of vis is deze langwerpige rookoven van Albatros perfect. Deze biedt plek aan zes stukken en kost €69,99.

oven

 

Weber

Natuurlijk mocht grill & barbecue-koning Weber niet uitblijven, want ook zij hebben een rookoven ontwikkeld. Een tikkeltje meer luxe en gemengd met veel oog voor details maken deze rookoven tot een groot plezier voor het oog en smaakpapillen. Net als die van Albatros is hij geschikt voor grotere stukken vlees en vis, maar kun je deze ook gebruiken als barbecue.

Wel is hij een flink stuk duurder dan de eerder genoemde en kun je deze vanaf €399,- hier bestellen.

bbq2

Rookmot

Tot slot heb je natuurlijk ook nog het rookmot nodig, wat zorgt voor de uitgesproken rooksmaak. Dit is in veel verschillende soorten en smaken verkrijgbaar, en kost gemiddeld  €2,50 tot €15,- voor een pond, wat genoeg is voor tientallen keren rookplezier.

DIY-rookoven at home

Bang dat het de investering niet waard is of wil je het gewoon een keer proberen? Maak dan een DIY-rookoven at home. Het resultaat zal misschien iets anders zijn (lees: minder sterke rooksmaak), maar het komt er zeker bij in de buurt. We spotten deze tip al eerder in programma’s als Masterchef Australia en bij Annabel Langbein’s The Free Range Cook.

Wat heb je nodig? 
– 1 grote wok met bolle deksel
– Aluminiumfolie,
– Een rooster dat in het midden van de wok past
– Rookmot

Scheur twee stukken aluminiumfolie van ongeveer anderhalve meter af. Leg deze kruislings in de wok, zodat op vier plekken een stuk uitsteekt. Bedek met een laagje rookmot en eventueel een beetje verse thee om je producten meer smaak te geven. Plaats hierop het rooster met daarop de te roken producten en sluit af met de deksel.

Vouw nu de resterende folie om de pan zodat er geen of zo min mogelijk stom kan ontsnappen. Zet het vuur aan en laat, afhankelijk van je gekozen producten, 10-30 minuten roken.

Kun je niet aan rookmot komen? Vervang deze dan door een mengsel van ongekookte rijst en je favoriete kruiden.

Bron: Foodicted

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.