Redactie
Redactie Diner 7 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Het lekkerste gerecht tijdens kerst: camembert uit de oven

Ga je bij mensen op bezoek tijdens kerst of krijg je juist gasten over de vloer? Maak dan alsjeblieft deze camembert uit de oven als borrelhapje (of voorgerecht, zo u wilt). Je kunt het meeste werk dagen van tevoren al doen, en op het moment suprème hoef je het kaasje alleen in de oven te schuiven. 

Camembert voor kerst

Bedenk van tevoren voor welke topping je wilt gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vijgenchutney, maar ook cranberrysaus of een takje rozemarijn en een teentje knoflook do the trick.

Ga je voor een saus, jam of chutney? Begin dan op z’n minst de ochtend van tevoren, maar liever een paar dagen. Je zult het druk genoeg krijgen, dus al het werk dat je kunt verzetten kan je beter ruim van tevoren doen.

Voordat we verder gaan nog een handige tip: zorg dat je genoeg camembert in huis haalt. Dit gerecht is zo verschrikkelijk lekker, dat je jezelf voor je hoofd slaat als je slechts één kaasje hebt voor 10 mensen. Wij raden een verhouding aan van één kaasje voor 4-5 personen.

Camembert uit de oven maken

Verwarm je oven voor op 180 graden. Haal de kaas ruim van tevoren uit de verpakking, verwijder de folie en schuif terug in het doosje. Kerf de bovenkant van de kaas in en wrijf in met een beetje witte wijn, vermouth of olijfolie. Steek er eventueel een paar naaldjes rozemarijn (of tijm) en een teentje knoflook in, en top desgewenst met chili flakes.

Leg het dosje voor de zekerheid op een met bakpapier bekleed bakblik en bak gedurende 15-20 minuten, totdat de kaas heerlijk zacht is. Serveer met een flinke klodder cranberrysaus of vijgenchutney, geroosterd brood of rauwe groenten zoals broccoli, wortel en bleekselderij en dig in! 

camembert
Unsplash

Meer recepten met camembert:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.