Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 30 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

15x de allerlekkerste recepten voor risotto (van pompoen tot paddenstoelen)

Heb je het eenmaal geproefd dan wil je niet anders meer: perfecte risotto. Het Italiaanse gerecht is een warm dekentje tijdens de koudste dagen van het jaar en zorgt voor het ultieme vakantiegevoel tijdens de zomerse periodes. En da’s knap. We hebben daarom de allerlekkerste recepten voor risotto onder elkaar gezet.

Want laten we eerlijk zijn: dat verdient ‘ie.

Dit zijn de lekkerste recepten voor risotto

We zouden er een boek aan kunnen wijden – gelukkig is dit al vaak genoeg gebeurd. Er is misschien een eigenschap van risotto wat je tegen zou kunnen houden: het maken vergt wat geduld. Het vocht werp je niet in een keer bij de rijst, maar je geeft de rijst de tijd om alle smaken en het vocht langzaam op te nemen. Ben jij niet zo goed met geduld én in het bezit van een snelkookpan? Dan hebben we hier de oplossing voor een snelle risotto.

Rode wijn risotto met Grana Padano en spek
Bron: Winnie Verswijvel

Risotto recepten met pompoen

Pompoen en risotto hebben één ding gemeen: ze troosten als geen ander. Combineer je de twee dan weet je zeker: dit comfortgehalte kan niet beter.

Aangezien pompoen wat weeïge zoete smaken met zich mee kan brengen, is het lekker om een zoute tegenhanger in te schakelen, zoals één van deze kazen. Een hap van risotto met pompoen en je weet: dit is er eentje die je vaker gaat maken.

Pompoen risotto met bitterkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Risotto met paddenstoelen

Zeg je risotto dan zullen 9 van de 10 mensen denken aan een risotto met paddenstoelen. En dat is niet voor niets: de aardse smaken van paddenstoelen lenen zich uitstekend met de troostende Italiaanse rijst. In Italië worden paddenstoelen dan ook veelvuldig in risotto gebruikt. Eén ding is zeker: dit gaat nooit vervelen.

Risotto met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Risotto met garnalen en vissoorten

Voor het ultieme vakantiegevoel kunnen we je risotto met garnalen – of een vis of andere schaal- of schelpdieren – van harte aanraden. De ziltige smaak combineert als geen ander met de kleine Italiaanse korrels.

Je kent ook vast wel de zwarte risotto uit Italië, gekleurd met inkt van de inktvis. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos en dat is iets waar we graag gebruik van maken.

saffraanrisotto met vongole
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Risotto net even anders

Oké, die klassiekers hebben we inmiddels onder de knie. Hoe leuk is het dan om het eens over een hele andere risotto-boeg te gooien? Dat kan natuurlijk al door de basis compleet anders aan te pakken.

Hierbij vervang je de rijst door een ander ingrediënt. Is misschien even wennen, maar kan een ongelooflijk succes worden. Of kies voor ingrediënten die je in eerste instantie niet direct met risotto associeert. Net zo lekker, wél een stuk verrassender.

Risotto met spruitjes recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Overgebleven risotto

Het is een ongeloofwaardig scenario, maar het komt toch echt voor: de pan risotto is niet leeggegeten. Het laatste wat je in deze situatie moet doen is de boel leegkiepen in de prullenbak, maar om het te bewaren voor de dag erna is ook niet alles: de rijst neemt teveel vocht op en de boel wordt daarom iets te smeuïg. Wél lekker – en wat de Italianen ook doen – is om er arancini van te maken of risotto al salto: een soort pancakes van risotto.

Meer over risotto:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.