Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: basisrecept voor risotto uit de snelkookpan

Ben je in het bezit van een snelkookpan, dan ben je zo’n geluksvogel die in een mum van tijd een romige risotto op tafel heeft staan. Want door ‘m in dit vernuftige stukje techniek te bereiden, bereik je een romige risotto zonder roeren in een fractie van de bereidingstijd van een gewone risotto. Culy geeft je het basisrecept.

Niet alleen bereik je met risotto uit de snelkookpan het romige-risotto-nirwana zónder dat saaie klusje van roeren, roeren en nog eens roeren; het scheelt ook nog eens heel veel tijd én afwas. Je gebruikt minder pannen, want de pan voor de bouillon kun je skippen.

Dit recept is voor een basisrisotto uit de snelkookpan. Geef er je eigen draai aan! Wij maakten bijvoorbeeld voor de foto een versie met gepofte knoflook en tijm, mascarpone, geroosterde amandelen en krokant broodkruim (naar een recept van Jamie Oliver).

Snelle ragú bolognese (bolognesesaus) uit de snelkookpan

Risotto uit de snelkookpan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Risotto uit de snelkookpan

Verhit een scheut olijfolie in de kookpan van je snelkookpan. Fruit daarin de ui, knoflook en bleekselderij gedurende 4 minuten op laag vuur.

Doe de rijst erbij, zet het vuur hoog, en laat de rijst bakken tot de korrels glazig zijn (op glanzende parels lijken). Dat is dé truc voor een romige risotto, dus geef het de tijd.

Blus de rijst af met de wijn en roer tot alle vloeistof is verdampt. Voeg dan de bouillon toe.

Sluit de pan af en programmeer ‘m in op 7 minuten (onder ‘high pressure’ of met een risotto-programma, afhankelijk van het type snelkookpan dat je gebruikt).

Als de timer is afgelopen, kun je de stoom laten ontsnappen. Doe dit altijd volgens de gebruiksaanwijzing van je apparaat.

Open daarna de deksel, leg een grote klont boter op de risotto en laat 5 minuten afgedekt staan. Roer vervolgens de Parmezaanse kaas door de basisrisotto en breng op smaak met zout en peper.

Lekkere ideeën voor risotto:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.