Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 29 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Risotto maken zonder rijst? Met deze ingrediënten kan het ook!

Eh, risotto zonder rijst? Dat kan toch helemaal niet? Technisch gezien klopt dat inderdaad, want zonder risottorijst kun je het ‘officiële’ comfortfood niet maken. Maar met andere ingrediënten kun je wél iets maken met een soortgelijke structuur, en uiteindelijk draait het toch vooral daarom. Van spelt tot bloemkool: we zetten graag op een rijtje waarmee je risotto zonder rijst kunt maken.

(Parel)gort

Gort of parelgort kun je heel goed gebruiken als vervanging voor rijst in je favoriete risotto – in Italië wordt deze speciale risotto ook wel orzotto genoemd. Houd bij de bereiding ervan wel altijd rekening met de specifieke bereidingswijze die op de verpakking staat. Als je geen kortkokende gort hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat het koken ervan langer duurt.

Orzotto is lekker met pompoen of groene asperges en doperwtjes.

LEES OOK: Het verschil tussen gerst en parelgort (+ onze favoriete recepten!)

Quinoa

Voor de health guru’s onder ons die fan zijn van quinoa vanwege de vitamines en mineralen die erin zitten: ook quinoa kun je prima gebruiken als vervanger van je risottorijst. Dan is het nog sneller klaar ook! Je hoeft hierbij niet steeds te blijven roeren en kleine beetjes vocht toe te voegen; in dit recept voor quinoarisotto van de blog Lekker en Simpel wordt de bouillon bijvoorbeeld gewoon in twee delen toegevoegd.

Farro

In Italiaanse recepten komt het geregeld naar voren: farro. Waar velen het verkopen als graan, zeggen anderen weer dat het een mengsel is van verschillende soorten granen of tarwe – maar hoe dan ook is het perfect voor ‘farotto’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde kooktechniek als bij risotto, namelijk het geleidelijk toevoegen van vocht. In dit recept voor risotto met farro worden daar onder andere boerenkool en geitenkaas aan toegevoegd.

Ook farro wordt net iets minder snel gaar dan risottorijst; het duurt zo’n 30 minuten tot je farotto klaar is. Ook blijven de korrels steviger dan gewone risotto, maar ze hebben wel een veel uitgesprokener smaak en dat kan erg lekker zijn.

LEES OOK: Van salades tot ‘risotto’: dit kun je maken met farro

Spelt

Farro lijkt enorm op spelt, wat betekent dat je ook spelt prima kunt gebruiken in bovenstaand recept. Dat is ook wat gemakkelijker verkrijgbaar.

Bloemkool

Het is weliswaar het enige ingrediënt in dat lijstje dat geen graan- of rijstsoort iets, maar ja: ook met bloemkool kun je een soort risotto maken. In dit recept voor vegetarische bloemkoolrisotto wordt bloemkool fijngemaald tot de grootte van rijstkorrels.

Daarna wordt het vrijwel op dezelfde manier bereid als gewone risotto: ui en knoflook fruiten, bloemkool even kort meebakken en afblussen met witte wijn en ten slotte wordt er bouillon bij geschonken en ingekookt. Zo krijg je een wat lichtere vorm van risotto zonder rijst.

Risotto-recepten (met of zonder rijst):