Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: saffraanrisotto met kokkels en maanzaad

Saffraanrisotto met kokkels en maanzaad? Da’s nog eens een luxeversie van de Italiaanse klassieker. Wij beloven plechtig dat dit recept even lekker is als ‘t op papier klinkt.

En laat je niet intimideren door het gerecht: kokkels zijn dan wel luxueus, ze zijn vooral ook belachelijk makkelijk in de bereiding ervan.

saffraanrisotto met vongole
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Saffraanrisotto met kokkels

Doe de saffraan in een glaasje en bedek met een laagje water. Laat trekken (liefst een nachtje van tevoren, maar een halfuurtje kan ook).

Spoel de kokkels goed af. Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan en voeg de kokkels en een laagje water toe. Leg een deksel op de pan en draai het vuur naar de hoogste stand. Check de kokkels regelmatig. Zet het vuur uit zodra de schelpjes open zijn.

Laat 50 gram van de boter in een andere pan en laag op laag vuur smelten. Zorg dat je op een ander vuur de bouillon warm houdt.

Voeg de fijn gesnipperde ui toe aan de pan met de boter en laat 10 à 15 minuten stoven. Voeg af en toe een beetje van de bouillon toe om te vermijden dat de ui teveel uitdroogt.

Is de ui mooi gestoofd (dat wil zeggen: transparant en zacht), voeg dan de rijst erbij en rooster ongeveer 3 minuten, tot de korrels de looks van parels krijgen. Blus af met de witte wijn en laat de wijn volledig verdampen.

Tijd om de bouillon soeplepel per soeplepel toe te voegen. Wacht telkens tot de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen. Je kunt hier trouwens ook heel goed het vrijgekomen vocht van de pan met kokkels inzetten.
Roer in de laatste vijf minuten de saffraan door de rest van de risotto. Is alles gaar? Zet het vuur uit en roer de geraspte parmezaan, een snuf zout en de resterende boter door de saffraanrisotto.
Serveer met de schelpjes, met wat maanzaad en met de fijn gesnipperde bieslook. Ook lekker met chili-olie!

saffraanrisotto met vongole
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.