Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Vergeet de wijn: maak eens risotto met bier, sake of…?

“Wat met wijn kan, kan ook met bier”, schreven we eerder bij ons recept voor bierrisotto met paddenstoelen. En aangezien we wel houden van een culinair gedachte-experiment, trekken we die lijn graag nóg wat verder door. Kortom: vergeet de wijn en maak eens risotto met… een minder gebruikelijk alternatief.

Italianen moeten misschien even wegkijken, maar hé: als iets lekker is, is het lekker, toch? David Chang zou dat beamen…

Risotto 7 x anders

Zoals dat gaat met koken met alcohol zouden wij ook hier aanraden om niet je allerduurste fles te gebruiken. Bewaar die liever om er puur van te genieten, ermee koken gaat immers een deel van de smaak wegnemen. Zonde is dat.

1. Risotto met sake

Om maar meteen te beginnen met één van onze favoriete dranken óóit: sake! In feite kan deze Japanse rijstwijn zich qua intensiteit meen aan gewone wijn, je kunt ‘t dus ook op die manier doseren. En als je dan toch meteen de Japanse tour op gaat: gebruik dashi in plaats van gewone bouillon. En wat dacht je van toppings als garnalen, nori en/of chili olie? Wij hebben een vermoeden dat dit een héél smakelijk kostje oplevert.

2. Risotto met tequila

Wat ons betreft een ontzettend goed idee: risotto met tequila. Ongetwijfeld gigantisch lekker met limoen, koriander en reepjes kip. ‘n Beetje tacokruiden erdoor en je hebt een perfect kommetje Mexico meets Italië.

3. Risotto met bubbels

Restje bubbels over? Niet weggooien! Gewoon gebruiken in de risotto. Eigenlijk kun je die gewoon op dezelfde manier inzetten als witte wijn: de twee hebben in feite een gelijksoortig smaakprofiel. Heerlijk (en een beetje luxueus) met zeevruchten en een flinke klont roomboter. Hier vind je een goed basisrecept (gebruik even de vertaalknop).

4. Risotto met gin

Het is op een Italiaanse website dat we ‘n recept voor risotto met gin aantroffen. En als de Italianen zeggen dat ‘t lekker is, dan ís het dat ook… Zij serveren de ginrisotto met garnalen en avocadocrème (lekker!) maar wij denken dat ook toppings als zalm en gegrilde groenten het heel goed zouden doen.

5. Risotto met rode wijn

Het is misschien een open deur, maar wat met witte wijn kan, kan natuurlijk óók heel goed met rode wijn. Het aroma zal iets dieper en uitgesproken zijn, de rode kleur krijg je er gratis bij. Wij bedachten onlangs nog zo’n recept voor rode wijn risotto met Grana Padano en spekjes. Maken!

6. Risotto zonder alcohol

Wil je – om welke reden dan ook – geen alcohol gebruiken in je risotto? Dan kun je die natuurlijk weglaten, je zal alsnog een lekker kostje krijgen. Een tip is hier om wat extra citroensap toe te voegen, zodat ‘t de risotto niet aan een zuurtje (zoals in witte wijn) ontbreekt. Ook zou je een paar drupjes (niet meer!) witte wijnazijn kunnen toevoegen, maar doseer en proef goed alvorens je gerecht véél te zuur wordt.

7. Risotto met bier

We begonnen en eindigen het artikel ermee: risotto is dus ook geweldig met bier. Ons recept voor risotto met bier, paddenstoelen en pindakruim blijft misschien wel favoriet, maar ga ook eens los met combinaties als donker bier-pancetta-prei. Of witbier-aardappel-spekjes. Allemaal even lekker!

Risotto met bier
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.