Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 3 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Restje risotto over? Maak risotto-pancakes (risotto al salto)!

We all love risotto. Het is het perfecte comfort food in elk jaargetijde. In de herfst met pompoen, in de lente risotto primavera… Risotto staat altijd voor je klaar. Maar hoewel het heel lekker is, is het ook extreem vullend – zeker met de hoeveelheden kaas en boter die er vaak in gaan.

Het komt daarom nogal eens voor dat we onze eigen eetlust te hoog inschatten en een restje risotto overhouden. Weggooien is natuurlijk zonde, maar risotto is ook veel minder lekker als je het de dag erna opwarmt. Gelukkig is er een derde optie die we wél geweldig vinden: maak risotto-pancakes!

Risotto pancakes: risotto al salto

Risotto al salto

Met risotto-pancakes bedoelen we risotto al salto, een van oorsprong Milaans gerecht dat ze in Noord-Italië nog steeds maken. Eerst maak je de risotto, daarna bak je de restjes samen met heel veel boter in een koekenpan. Het al salto komt van de flip die je tussendoor maakt, om de risotto om te draaien.

Het resultaat is een soort (pannen)koek die vanbinnen nog een beetje zacht is, maar aan de buitenkant mooi goudbruin en crispy. Je kunt ze als lunch eten (met heel veel kaas), maar ook gewoon als ontbijt als je dat wilt.

Risotto-pancakes van een restje risotto

Je kunt voor de risotto-pancakes in principe elk restje risotto gebruiken, maar het traditionele recept is uiteraard gemaakt met ‘gewone’ risotto. Lees: wel met kruiden, niet met heel veel extra ingrediënten. Het is daarom het handigst om risotto te gebruiken zonder al te veel grote stukken groenten of andere dingen erin, omdat je pannenkoek dan sneller uit elkaar zal vallen. Eventueel kun je natuurlijk ook risotto speciaal voor dit gerecht koken.

Om de risotto-pancakes te maken, is het belangrijk dat je een goede pan gebruikt. Het handigst is om een gietijzeren koekenpan met schuine zijden te gebruiken, zodat ook het flippen makkelijk gaat. Om ervoor te zorgen dat ‘ie niet aanbrandt, moet je wel zorgen dat je een goed ingevette gietijzeren pan hebt, die je elke keer na gebruik goed invet en kort verwarmt . En daarnaast kun je natuurlijk ook nog altijd heel veel boter in de ring gooien. Of toch die pan met een anti-aanbaklaag gebruiken.

Goed afgekoelde risottorijst

Zorg er daarnaast voor dat je risottorijst goed is afgekoeld, zodat ie lekker plakt. Bovendien maakt de rijst tijdens het afkoelen een proces door: de moleculen herkristalliseren. Dat is nodig om de rijst lekker crispy te maken.

Als je goed afgekoelde, plakkerige rijst hebt, heb je verder geen bindmiddel nodig voor de risotto-pancakes. Verdeel de risotto gewoon over de bodem van je pan, en zorg ervoor dat je ‘m goed aandrukt tijdens het bakken om de kans te verkleinen dat ‘ie uit elkaar valt. Let ook op met het omdraaien: dat kun je het best doen door de pancake eerst op een bord te schuiven, vervolgens om te draaien met een ander bord en ‘m dan weer in de pan te laten glijden.

Ook al honger? Een recept voor risotto-pancakes van een restje risotto vind je op Serious eats.

Lekkere risotto-recepten

Risotto pancakes

Serious eats

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.