Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 17 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste risotto gerechten volgens de Culy redactie

We kunnen allemaal wel stellen dat degene die risotto heeft uitgevonden alle mogelijke onderscheidingen verdient. Want welk gerecht is er nou meer veelzijdig dan risotto? Oké, er zijn er nog wel wat te noemen, maar voor nu schijnen wij de schijnwerper op een aantal van onze favorieten. Welkom bij deze lijst met risotto gerechten in de hoofdrol.

Waarschuwing: dit lijstje is er eentje waarvan het water je direct in de mond loopt. Zet de bouillon maar vast op, want vanavond maak jij een van de volgende risotto gerechten.

Risotto gerechten

Aardappelrisotto met ingrediënten uit de voorraadkast

Aardappel komt in twee gedaantes terug in dit recept: aardappelblokjes én voor de liefhebber… aardappelchips. Het is weliswaar een koolhydraatrijk risotto gerecht, maar wel eentje om je vingers bij af te likken. De risotto wordt namelijk ontzettend romig doordat je de aardappelblokjes héél klein snijdt. Deze smelten als het ware weg op je tong. En dat hapt lekker weg. Helemaal met de kennis dat jouw voorraadkast weer een beetje opgeruimd is.

> Naar recept: Crisis-proof aardappelrisotto uit de voorraadkast

Knalgroene risotto met zalmfilet

Zalm moet zwemmen. En waarin beter dan in deze knalgroen gekleurde risotto? Niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je maag. Het geheim van die kekke groene kleur zit ‘m in de doperwtenspread. Die kleine groene groentjes laten meer los dan alleen hun licht zoetige smaak. Ook hun kleur mag gezien worden.

groene risotto met zalm
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Knalgroene risotto met zalmfilet

Paddenstoelenrisotto met kip

Als je dacht dat je je voor het maken van risotto al-tijd lang in de keuken moet uitsloven, dan heb je het mis. Ook risotto kan binnen 20 minuten op tafel staan. Winning! Zo ook deze met oesterzwammen, champignons en gebakken kip. Niet teveel gedoe, wel een goede opkikker, dit geurige bakje risotto.

> Naar recept: Paddenstoelenrisotto met kip

Risotto met spruitjes en pangrattato

Hier komen twee prachtwerelden samen: spruitjes én risotto. En weet je wat dit recept nóg lekkerder maakt? De gefrituurde spruitjes. Maar ook de toevoeging van pangrattato (krokant broodkruim) geeft een sublieme twist mee aan deze risotto. Een aanrader om dit recept op je to cook list te zetten. Want zeg nou zelf: gefrituurde spruitjes met risotto wil je onmiddellijk zelf proeven.

Risotto met spruitjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim)

Risotto met geroosterde tomaat van Jamie Oliver

Jamie stelt nooit teleur. En hoe kon het ook anders: hij schreef dit recept uit met tomaat, vermout en venkel. Misschien wel de lekkerste risotto die je ooit at. Je gebruikt rijpe tomaten in dit recept, die direct opvallen op het bedje smaakvolle risotto rijst. Door ze te roosteren creëer je smaak. Smaak met een hoofdletter S.

> Naar recept: Risotto met geroosterde tomaat van Jamie Oliver

Risotto met pompoen en bitterkoekjes 

Nu we middenin de pompoentijd zitten kan je deze risotto met dit oranje fruit (ja, pompoen behoort tot de fruitachtigen, want: bevatten zaadjes) niet overslaan. Wist je dat de combinatie met bitterkoekjes een gouden is? Hierin gebruiken we Amaretti koekjes en voegen knapperige blaadjes salie toe. Één van de lekkerste risotto gerechten, als je het ons vraagt.

Pompoen risotto met bitterkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Risotto met pompoen en bitterkoekjes

Frisse limoenrisotto met zalm

Even trek in een minder zware risotto? Probeer dan deze eens. De limoen maakt samen met het venkelzaad een fris paar, dat deze risotto zijn frisheid geeft. Ook lekker met een ander stukje vis naar keuze. Dit receptje is er eentje dat je wekelijks wilt eten, al dan niet dagelijks.

> Naar recept: Frisse limoenrisotto met zalm

Risotto met bospeen en een gepocheerd eitje

Oranje boven. Van knalgroene risotto naar een oranje variant. In dit recept kom je bospeen en een gepocheerd eitje tegen. Het wortelsap geeft de prachtige kleur aan het gerecht. Bedenker van dit gerecht is sterrenchef Niven Kunz. Hij deelde dit recept in zijn kookboek en wij waren onmiddellijk fan!

> Naar recept: Risotto met bospeen en een gepocheerd eitje

En wil je een keer risotto gerechten maken zónder rijst? Wij hebben een lijstje met heerlijke rijst-vervangers voor je!

Meer rijstgerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.