Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: knalgroene risotto met zalmfilet

Hou je van een beetje competitie? Hier komt ‘ie: wie de groenste risotto weet te bereiden, wint. Het enige hulpmiddel dat je krijgt is dit recept voor knalgroene risotto met een stukje zalm. Succes!

Deze risotto heeft zijn kleur te danken aan een puree van tuinerwten en groene kruiden die je in een handomdraai in elkaar draait – makkelijker kan eigenlijk niet. Serveer daar een stukje zalm bij en je wint ongetwijfeld extra respect bij je huisgenoten. Wedden?

groene risotto met zalm
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de groene risotto met zalm

Maak eerst de erwtenpuree. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender en mix tot een homogene massa. Zet apart.

Verhit wat olijfolie en een klont boter in een pan (het kan in een ruime koekenpan of een soeppan, wat je prettig vindt) op laag vuur. Laat hierin de sjalot en knoflook bakken tot de sjalot mooi zacht is, ongeveer 10 minuten. Laat niet kleuren.

Zet ondertussen de bouillon op.

Voeg de rijst toe aan de sjalotten en draai het vuur iets hoger. Roer goed door en bak de rijst tot de korrels mooi glazig zijn, als kleine parels. Blus af met de witte wijn.

Roer tot de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg daarna steeds twee grote soeplepels van de bouillon toe aan de rijst en roer.

Herhaal dit net zolang tot de bouillon op is. Je moet een mooie, romige risotto voor je zien, maar de korrels mogen nog al dente zijn. Het hele proces duurt waarschijnlijk minstens 20 minuten: voor een goeie risotto heb je een beetje geduld en liefde nodig!

Is de risotto klaar? Zet het vuur uit en roer er 6 flinke eetlepels van de doperwtenpuree doorheen. Leg een grote klont boter op de groene risotto en laat de risotto 5 minuten met rust.

Verhit ondertussen een klont boter in een pan en bak daarin de zalmfilets. Kruid af met zwarte peper van de molen. Is de zalm gaar? Draai het vuur dan naar de laagste stand en houd even warm.

Roer wat citroensap door de risotto en rasp er wat Parmezaanse kaas over. Roer en proef. Voeg eventueel nog wat extra zout en/of Parmezaanse kaas toe.

Schep de groene risotto op de borden en verdeel de zalmfilets over de risotto. Werk af met nog wat zeste van citroen.

groene risotto met zalm
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer gerechten voor doordeweeks?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.