Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe organiseer je een heerlijke brunch voor Pasen? Tips & ideeën

Paasbrunch-ideeën gezocht? Bij Culy ben je aan het juiste adres. Niet alleen voor tips om je brunch zo gesmeerd mogelijk te laten lopen, – uiteráárd – ook voor de lekkerste receptinspiratie.

Zo is je brunch gegarandeerd een succes.

Alles voor een heerlijke paasbrunch

Tips voor een soepele paasbrunch

1. Bedenk je menu

Wie tijdig zijn menu bedenkt, beleeft niet alleen meer voorpret, het bespaart ook nog eens een hoop stress op de dag van de brunch zelf. Probeer daarbij zo realistisch mogelijk in te schatten hoeveel eten je nodig denkt te hebben voor het beoogde aantal gasten.

Maak het jezelf daarbij ook niet té moeilijk: ga voor gerechten die je in de vingers hebt (keukenexperimenten kun je altijd later nog verrichten, zonder stress) en voor allemansvrienden van gerechten. Bij een brunch is het bovendien aan te raden om inspiratie te zoeken bij koude gerechten die wat langere tijd op de tafel kunnen staan. Gevulde eitjes, gazpacho, broodjes, kazen, focaccia… Je snapt ‘m.

2. Open je koelkast en kijk wat je nog hebt

Inspiratie nodig? Ja, er zijn geweldig veel goede kookboeken en ook het internet staat er vol mee. Maar onze beste tip blijft om even je koelkast en vriezer open te trekken en van daaruit te vertrekken. Een brunch is namelijk de ideale gelegenheid om die restjes op te maken, vrolijk geëtaleerd op kleinere bordjes en schalen.

Heb je nog wat doperwten in je vriezer? Maak er knalgroene doperwtensoep mee die je koud serveert. Nog ‘n zakje radijsjes? Even schoonmaken en met wat gezouten boter serveren. Ook restjes brood (wiens vriezer ligt er niet vol met halflege zakken zuurdesem?) kunnen ideaal gecombineerd worden en gezellig samen in een mandje op tafel. Uiteraard kun je altijd nog extra bijkopen zo nodig.

Hoe maak je veel gepocheerde eieren tegelijk?

3. Dek je tafel van tevoren

Geef jezelf het gevoel dat je je leven op orde hebt en dek je tafel van tevoren – desnoods een dag. Ja, wij hebben dit klusje al vaak last minute gedaan omdat ons time management te wensen overliet, maar nee, dit raden we niet aan.

Bespaar jezelf die tijdsdruk en dek die tafel vast op een rustig moment. Je geeft jezelf bovendien meteen de tijd om bewuste stylingkeuzes te maken. Pastelkleuren, paastakken, bloemen, gouden servetten, naamkaartjes, gekleurde eitjes, je mooiste servies… Denk naast het esthetische ook aan het praktische aspect van je tafeldekking: hoeveel glazen en koppen dek je per persoon? Wat met bestek en opscheplepels? Passen al je gerechten op tafel, of ga je ze apart als een buffet serveren?

4. Denk na over dranken

Uit enthousiasme om de lekkerste gerechten te maken, vergeten wij nog weleens aandacht te besteden aan de afdeling dranken. Maak niet dezelfde fout en breng ook dit van tevoren in kaart. Hoeveel mensen komen er, en hoeveel drank moet er dan zijn?

Denk na over efficiënte manieren om koffie en thee te zetten en die vervolgens ook nog warm te houden. Leen desnoods grote thermoskannen van je buren, of haal extra kopjes in huis. Bij koude dranken voor grote groepen is de vraag vaak: is er wel genoeg plaats om de flessen koel te houden? Plaats maken in je vriezer en die inzetten als tijdelijk koelmiddel kan een uitweg bieden.

Ideeën voor de lekkerste brunchgerechten

Praktische organisatie op orde? Tijd voor het deel waarvan onze Culy-harten het meest gaan dansen: een zo lekker mogelijk menu bedenken, rekening houdend met bovenstaande punten. We geven onze ideeën graag mee:

Ga aan het bakken

Dag van tevoren even tijd? Stroop je mouwen maar op en ga aan het bakken. Baksels blijven makkelijk een nachtje goed (verpak ze desnoods met folie of in een keukendoek) en vormen meteen de basis voor je paasbrunch. Aan welke baksels wij dan denken? Aan welke níét is een betere vraag:

Kardemombroodjes recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Onmisbaar: mimosa

Wat is een brunch zonder mimosa’s? Weten wij ook niet. Niks mis met het klassieke recept, al tippen we je graag dat ook alternatieven voor sinaasappel hier goed inzetbaar zijn. Mandarijnen, bloedsinaasappel, limoen of een mix van ze allemaal bijvoorbeeld – maakt die classic toch weer wat hipper.

Zo maak je de perfecte mimosa voor de kerstbrunch

mimosa
Bron: Unsplash

Maak ‘n koud soepje

Maak soep, laat ze afkoelen en wanneer dat proces in gang is heb je weer tijd voor andere dingen. Handig! Voor de paasbrunch zweren wij bij knalroze ajo blanco, maar bietenhaters kunnen uiteraard ook opteren voor bloody mary gazpacho, groene gazpacho met avocado, appel en ricotta of gele meloengazpacho met mais en munt.

Roze ajo blanco soep voor Pasen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Maak gevulde eitjes met een twist

Of het nu 1990, 2023 of 2050 is: onze voorspelling is dat gevulde eitjes altijd geliefd zullen blijven. Tenzij je de klassieke variant ervan te suf vindt, maar in dat geval bestaan er genoeg twists waarmee je die retrohappen weer een hedendaags jasje geeft. Bijvoorbeeld…

gevulde eitjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy’s favorieten

En tot slot: ben je benieuwd naar de favorieten brunchgerechten van Culy? Deze favorieten brunchrecepten mogen wat ons betreft ieder jaar opnieuw weer op die paastafel:

pannenkoekentaart voor de paasbrunch
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.