Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Portokalopita: Griekse broodpudding met filodeeg, yoghurt en sinaasappel

Een portokalopita (spreek uit: por-to-ka-loopi-ta) is een Grieks toetje dat bij voorkeur bij een kopje koffie wordt genuttigd. Het wordt ook wel een cake genoemd, maar het heeft misschien nog wel meer weg van een broodpudding. Dit omdat de cake wordt opgebouwd met (restjes )in stukken gescheurd filodeeg. Sinaasappel is de belangrijkste smaakmaker.

Omdat we gek zijn op de combinatie sinaasappel met anijs, voegden we anijszaad en steranijs toe aan dit recept. Heb je geen anijszaad in huis, voeg dan alleen twee stuks steranijs toe aan de siroop. Houd je helemaal niet van anijs, laat ‘m dan uiteraard weg.

Culy’s Weekmenu: Griekse gerechten waarmee je in de vakantiemodus blijft

Portokalopita Griekse broodpudding
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Portokalopita: Griekse broodpudding

Eerst: de siroop

Maak eerst de siroop. Doe daarvoor de suiker en 475 ml water in een steelpannetje. Doe de anijs, steranijs en het kaneelstokje erbij. Schil of snijd twee reepjes schil van de sinaasappel en doe die er ook bij (de sinaasappel kun je lekker opeten).

Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dan 10 tot 15 minuten zachtjes inkoken tot een dikke siroop. Laat daarna helemaal afkoelen.

En dan nu: de portokalopita

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ronde bakvorm van ongeveer 25 cm in met wat neutrale olie.

Pak er een grote kom bij (en als we zeggen groot, bedoelen we groot) en klop daarin de eieren en de olie tot ze gebonden zijn. Meng er de yoghurt, suiker, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder, anijs en zout doorheen.

Nu gaan we iets leuks doen: scheur het filodeeg in grote stukken (ongeveer ter grootte van je hand) en meng ze voorzichtig door het yoghurtmengsel. Dat gaat het beste met je handen. Zorg dat elk stukje deeg goed is bedekt. Giet het beslag daarna in de ingevette bakvorm.

Zet de Griekse broodpudding in de voorverwarmde oven en laat in 45 tot 55 minuten goudbruin bakken.

Haal de warme broodpudding uit de oven en prik er met een satéprikker of eetstokje gaatjes in. Giet de afgekoelde siroop er langzaam overheen.

Laat de broodpudding daarna nog 30 minuten staan, zodat de siroop er helemaal in kan trekken.

Serveer de portokalopita lauwwarm of op kamertemperatuur. Dan is ‘ie het lekkerst.

Griekse broodpudding portokalopita
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: Libanese knafeh (een héél bijzonder nagerecht)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.