Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je veel gepocheerde eieren tegelijk?

Of je het nou nodig hebt voor je eggs benedict met zalm, bij een salade of voor Turkse çilbir; een goed gepocheerd ei maken is een skill die je wilt bezitten (wij in ieder geval wel). Nu met de paasdagen in het verschiet, gaan de eieren weer een grote rol spelen tijdens de paasbrunch of het -ontbijt. Gekookt, gebakken, van chocolade of… gepocheerd! Wil je er toch wel meer dan twee van maken? Zo pocheer je gemakkelijk veel eieren tegelijk.

Een ei pocheren klinkt altijd als een hele klus. Toegegeven: het is ook even oefenen voordat je het onder de knie hebt en je eerste eitje is misschien niet moeders mooiste, maar uiteindelijk gaat het om de smaak. En die hemelse textuur natuurlijk.

gepocheerd ei met pesto
Bron: Culy.nl

Gepocheerd ei maken voor 6 personen (of meer)

Tip: zorg dat je kakelverse eieren in huis haalt, want dat werkt vaak het beste.

Vul een grote pan voor driekwart met water en breng aan de kook. Zorg dat het water zacht kookt en niet keihard borrelt.

Pak een fijne zeef (bijvoorbeeld een theezeefje) en breek het ei in de zeef. Het eigeel en eiwit zullen in de zeef blijven liggen en er niet doorheen sijpelen. Schud het dan voorzichtig heen en weer om het vloeibare deel van het eiwit erdoorheen te laten vallen. Deze stap doe je om ervoor te zorgen dat je geen tentakel-eitjes krijgt, maar ronde, gepocheerde eieren.

Leg het eitje voorzichtig in een middelgrote kom. Eieren kunnen best wat stootjes hebben, maar kijk wel uit dat de dooier heel blijft. Doe dit eitje voor eitje en voor zoveel eieren als je nodig hebt.

Als alle eieren in de kom liggen, hou je de kom boven de pan met zacht kokend water en laat je de eitjes één voor één in de pan glijden. Kook de eieren zo’n 3 minuten, zodat het eiwit is gestold en de dooier nog vloeibaar is. Je kunt de eieren helpen om te draaien met een schuimspaan, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen.

Herhaal als je nog meer eieren wilt maken.

De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)

Gepocheerde eieren vooraf klaarmaken

Je kunt gepocheerde eieren ook makkelijk een dag van tevoren klaarmaken. Dat doe je door de eieren – nadat ze hebben gekookt – over te hevelen in een kom met ijswater. Hier kun je ze in af laten koelen en in bewaren, om ze vervolgens weer op te warmen.

Ze opwarmen doe je door een grote pan met water zachtjes te laten koken. Haal elk ei met een schuimspaan uit het ijsbad en laat ze in de pan zakken. Zet het vuur uit en laat ze 1 minuut opwarmen. Haal ze uit de pan en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken.

En nu je deze skill hebt gemasterd: maak ook zeker weten eens deze risotto met bospeen en een gepocheerd eitje. Want ze zijn écht niet alleen lekker bij het ontbijt.

Jamie Oliver geeft 3 tips voor perfecte gepocheerde eieren

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.