Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto (van Edwin Klaasen)
We kennen allemaal wel de klassieke zoete paasstol met spijs, maar heb je ook wel eens een hartige paasstol gegeten? Wij leerden van Edwin Klaasen (van Broodheeren) dit heerlijke recept voor een hartige paasstol met de honingtomaten van Looye.
Een paasstol op tafel tijdens de brunch is voor veel mensen een jaarlijkse traditie. Toch wordt niet iedereen warm van dit zoete brood gevuld met amandelspijs.
Van paasontbijt tot eitjes zoeken: waar komen onze culinaire paastradities vandaan?
Daarom bedacht Edwin Klaasen in samenwerking met Looye een recept voor een hartige paasstol gevuld met honingtomaten en pesto. Loopt het water je al in de mond?
Recept hartige paasstol
- Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.
- Weeg de bloem af in de kom van een standmixer. Roer de gist en suiker er goed door om ze gelijkmatig door de bloem te verdelen.
- Zet de kom in de machine en bevestig de deeghaak. Maak een kuiltje in de bloem en
breek het ei erboven. - Verwarm de slagroom en 75 milliliter water in een steelpan tot lauwwarm en giet dit ook in
het kuiltje bloem. Mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat.
Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe. - Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel
en zacht aanvoelt. - Voeg het zout toe aan het deeg en voeg vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 60 gram boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is
opgenomen. Dit duurt 5-6 minuten. - Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf ook een beetje olie over het
oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een
warme plek rijzen. - Druk het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal
van 1,5 centimeter dikte. - Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel.
- Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg
de tomaten in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange,
onbelegde kant van het deeg voor 3/4 deel over de andere kant heen, over de vulling,
zodat de typische stolvorm ontstaat. - Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat
onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen. - Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol
ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel. - Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het
brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.
Meer lekkere baksels voor Pasen:
- Makkelijke roombroodjes met frambozen en pistache (maar 5 ingrediënten!)
- Eenvoudig carrot cake recept (mét goddelijke frosting)
- Vrolijke paaskoekjes met chocolade paaseitjes