Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Tofu marineren: zo geef je de vleesvervanger een bad met liefde

Ligt het aan ons of laten opvallend veel mensen zich stellig uit over hun afkeer voor tofu? Hoewel smaken verschillen, zijn wij van mening dat die stellingname eigenlijk gewoon onwetendheid verraadt. Onwetendheid over hoe tofu zich het best laat marineren en hoe je dat dan doet, bedoelen we. Want eenmaal je snapt hoe makkelijk tofu smaken opneemt, neem je al je negatieve associaties terug.

Tofu marineren vraagt geen andere handleiding dan het marineren van andere ingrediënten. Zoals steeds geldt: hoe langer iets in de marinade gaat, hoe beter. Het droogdeppen van tofu alvorens het marineren is dan wel een veelgebruikte techniek, een must is het eigenlijk niet. Test het verschil vooral eens uit; waar de ene drogere tofu fijn vindt, vindt de ander een sappigere versie juist lekker.

Tofu marineren: 7x ideeën

1. Tofu marineren op z’n Mexicaans

Leuk idee dat we van Instagram geplukt hebben: tofu marineren en in stukjes scheuren als vulling voor een taco. Die marinade krijgt voor de gelegenheid een Mexicaans aroma en dat bereik je door specerijen als komijn, paprika en chili te mengen met wat olie en sojasaus. En heb je nou nog een blikje chipotle in adobo op voorraad? Opentrekken en gewoon mee in de marinade verwerken is de boodschap.

2. Piri-pirisaus

Voor dit marinade-idee gaan alle credits naar heldin Ixta Belfrage. In haar boek Mezcla laat ze zien hoe blokjes tofu erg gelukkig worden in piri-pirisaus. Die maakt de cooking queen door fijn gesneden blokjes tomaat te mengen met tomatenpuree, gerookte paprika, piri-pirikruiden, olijfolie, knoflook, citroensap en zout en peper.

In Ixta’s gerecht krijgt die tofu gezelschap van orzo, tomaten en spinazie, maar wij zouden het piri-piri idee vooral onthouden en weer doorvertalen naar andere gerechten. In een wrap, bij rijst, bij gegrilde groenten… Met Ixta’s idee gaat het je niet tekortkomen aan smaak.

3. XO-saus

Over XO-saus schreven we eerder al dat het ”een umamibom vol pit” is en daarmee weet je dus al dat het je tofu alle eer zal aandoen. Let wel: XO-saus wordt oorspronkelijk gemaakt met gedroogde coquille, garnalen, vis en ham. Wil je tofu eten omdat je vega(n) eet, zet deze saus dan niet achteloos in. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg plantaardige varianten van XO-saus. Speur daar dus naar bij de Aziatische toko, of maak zo’n potje zelf (ook een tof project!). Een heerlijke tofu marinade!

4. Gerookte tofu

Kun je geen gerookte tofu vinden, maar had je net zo’n zin in dat rokerige nasmaakje? Maak een tofu marinade op basis van (gerookte) olijfolie, liquid smoke en gerookt zeezout. Zou dit soort gerookte tofu het goed doen in een rol homemade sushi? Twijfelen we niet aan.

5. Tofu marineren: bánh mì stijl

Waar traditionele bánh mì meestal gemaakt wordt met buikspek, wordt die leegte bij z’n vega tegenhanger vaak opgevuld met tofu. Dat is niet zonder reden: tofu neemt als geen ander de smaken van die overheerlijke marinade die bánh mì zo aantrekkelijk maakt, op.

Hoewel recepten daarvoor hier en daar verschillen, zijn sojasaus, limoensap, gember, knoflook en zwarte peper de pilaren waarop deze saus steunt. Wil je nou wat extra sesamolie, citroengras en/of chili toevoegen, dan gaan we je vooral niet tegenhouden.

7. Tofu marineren op z’n Indonesisch

Dat ze ook in Indonesië raad weten met smakelijke marinades, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Hun tahoe wordt daar vaak gemarineerd met knoflook, ketjap, sambal, trassi en/of gember. Een beetje met dit soort ingrediënten spelen kan geen kwaad als je ook zo verlangt naar wat Indonesische warmte.

Bron: Harold Pereira

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.