Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over Colomba di Pasqua: Italiaans paasbrood

Wij hebben stol. Met kerst én met Pasen. Niks mis mee, want we love brood met spijs en poedersuiker, maar we kunnen op dat vlak nog wel wat leren van de Italianen (zoals altijd), die uiteraard voor elke feestdag een aparte treat hebben. Met kerst is er panettone, dat ken je waarschijnlijk wel. Maar ben je al bekend met Colomba di Pasqua?

Colomba di Pasqua (of colomba pasquale) is een zoet, cake-achtig brood in de vorm van een duif, het symbool voor de vrede: ‘colomba’ betekent duif in het Italiaans.

Deze verbluffende gerechten mogen niet ontbreken tijdens de paasbrunch

Waar komt Colomba di Pasqua vandaan?

De colomba zoals hij nu op de Italiaanse paastafels te vinden is, vindt zijn oorsprong in Milaan, en werd bedacht door de Milanese bakker Angelo Motta en zijn de marketingadviseur van zijn bedrijf, Dino Villani. Angelo Motta was al beroemd om zijn innovatieve technieken voor het maken van panettone, het beroemde Italiaanse kerstbrood.

Hij was degene die de panettone een extra rijs gaf, en ze ondersteboven liet afkoelen, om de mooie, gerezen bovenkant intact te houden. Angelo en Dino wilden een speciaal paasbrood bedenken dat op een soortgelijke manier en met dezelfde apparaten kon worden gemaakt als de succesvolle panettone. Mission accomplished, zouden we willen zeggen.

ontbijt paastradities
Bron: Unsplash

Wat is het verschil tussen Colomba die Pasqua en panettone?

Er zijn veel gelijkenissen tussen colomba di pasqua en panettone. Beide zoete broden hebben dezelfde basisingrediënten: het basisdeeg bestaat meestal uit bloem, eieren, suiker, gist en boter (al zijn er ook recepten te vinden waar melk in het deeg wordt gebruikt). Beide broden moeten lang rijzen voordat ze gebakken worden, waardoor ze een extra zachte, luchtige structuur hebben.

Het verschil zit hem vooral in de smaakmakers: klassieke panettone is gevuld met rozijnen en gekonfijt fruit; colomba di pasqua alleen met gekonfijte sinaasappel.

Duif

De meeste smaakmakers van colomba zitten bovenop: voor het bakken wordt de bovenkant van het deeg namelijk ingesmeerd met amandelspijs en bestrooid met kandijsuiker en amandelen. Oja, en de vorm natuurlijk: een colomba wordt altijd gebakken in de vorm van een duif (en niet in de vorm van een enorme muffin, zoals panettone).

Inmiddels zijn er ook veel minder traditionele versies te koop. Wij zagen chocolade-colombe en exemplaren met peer of salted caramel (hoe kan het ook anders), maar ook vegan, gluten- of juist vullingvrije versies.

Culy Italië: bak je eigen panettone

Colomba di Pasqua: Italiaans paasbrood

Hoe eet je Colomba di Pasqua?

Traditioneel is colomba een dessert, maar hij doet het ook erg goed bij de paasbrunch. Beter nog, als je het ons vraagt: het zoete, luchtige brood gaat uitstekend samen met je cappuccino. Je kunt het zo eten – door de vulling en de toppings zit er genoeg smaak aan – maar van wat gezouten boter is nog nooit iets viezer geworden. Jam, marmelade of Nutella doen het ook uitstekend.

Colomba over? Maak er wentelteefjes of broodpudding van, of gebruik het als basis voor een trifle of tiramisu. Zelf aan de bak? Wij zouden Culy niet zijn als we geen recept hadden.

> Naar het recept: Zelf bakken: Italiaans paasbrood

Meer inspiratie voor de paastafel?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.