Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Trend: gefermenteerde ananas als vleesvervanger, frisdrank en meer

Vegan taco’s: die worden gevuld met pulled jackfruit, tofu of bonen, toch? Niet als het van Local Dealer afhangt. Daar gooien ze een ander geheim wapen in de strijd: gefermenteerde ananas. En dat levert stééngoeie taco’s op.

Local Dealer is daarin niet de enige. We zien gefermenteerde ananas ook op de taco’s bij Hija de Sanchez in Kopenhagen, bij Atla in New York, Bar Kantoor in Amsterdam serveert het met vanille-ijs en honeycomb als toetje en dan heb je nog tepache: gefermenteerd ananassap, gemaakt van de schil van de ananas. Kortom: gefermenteerde ananas is trending!

taco's bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eeuwenoude traditie

Maar wacht: fermenteren, hoe zat dat ook weer precies? In feite is fermenteren het laten rotten van ingrediënten om ze langer te kunnen bewaren, maar ook om ‘nieuwe’ gerechten en producten te maken.

Dit wordt gedaan met behulp van bacteriën, schimmels en gisten die ontstaan in een warme omgeving, en is een eeuwenoude traditie van over de hele wereld.

Klinkt misschien niet zo sexy, maar hé: zonder fermentatie zouden we geen kombucha hebben, en geen knapperig zuurdesembrood, en geen miso of tempeh, én dus ook niet zo’n geweldige tacovulling. Enfin: je snapt het.

Fermenteren kun je leren: zo maak je zelf kefir met vlierbloesem

Ananas fermenteren tot tepache

In de Mexicaanse keuken is het fermenteren van ananas een doodnormale zaak. De meest bekende toepassing is daar wellicht tepache: een kombucha-achtige frisdrank gemaakt van gefermenteerd ananassap.

Benieuwd hoe dat smaakt? Goed nieuws: Nederland heeft sinds kort een eigen tepachebrouwerij in Amsterdam: Tico’s Tepache. Eentje om in de gaten te houden!

Heb je de fermentatiekriebels te pakken, dan kun je natuurlijk ook zelf een batch tepache proberen te maken. Hier vind je alvast een recept voor tepache.

Ananas fermenteren tot vleesvervanger

Toen wij de gefermenteerde ananas als vleesvervanger bij Local Dealer proefden, vielen we achterover van de diepe, bijna nootachtige smaak van het ingrediënt.

Uiteraard hangt hier ook veel af van de andere smaakmakers die worden gebruikt in de kruiding, dus dat is nog een beetje afhankelijk van de chef.

Wij vermoeden dat gefermenteerde ananas als basisproduct minstens even veel potentieel heeft als bijvoorbeeld pulled jackfruit (tevens ook een vrucht om vlees te vervangen!) of tofu.

Als we even een wilde voorspelling mogen maken, vermoeden we dat gefermenteerde ananas (en andere gefermenteerde fruitsoorten) nog veel meer hun intrede zullen maken in het food-landschap.

En da’s niet alleen een interessante voor mensen die vega(n) eten, maar voor iedereen die verzot is op de rijke, diepe smaken van gefermenteerde producten.

Meer food trends?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.