Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 19 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Volop duurzaamheid en een killer terras bij Bar Kantoor in Amsterdam

Als de zon doorbreekt, weten wij waar je moet zijn: bij Bar Kantoor, op het riante terras. Deze nieuwe hotspot opent deze week aan het Westergasterrein in Amsterdam. Hoewel het nog lastig kiezen wordt tussen buiten en binnen, want ook in het restaurant valt er genoeg te zien…

Bar Kantoor is onderdeel van het Conscious Hotel Westerpark: een nieuw hotel uit de serie Conscious Hotels. Met deze nieuwe vestiging erbij, zijn er in totaal 4 Conscious Hotels in Amsterdam.

Bar Kantoor

Duurzaam = sexy

Het is sowieso een sexy hotel, want het huist in een monumentaal gebouw met uitzicht op de Westergasfabriek en het aangrenzende park. De naam van Bar Kantoor is een stukje onvervalste kantoorhumor: vroeger zaten in dit gebouw de kantoren van de Westergasfabriek, toen die nog een echte fabriek was.

Bijzonder aan dit hotel met 89 kamers: het is het eerste Nederlandse hotel dat helemaal op windenergie draait. Dat betekent volgens de eigenaren overigens niet dat je door je hotelkamer wordt geblazen wanneer je het licht uitdoet, maar dat alles hier reilt & zeilt op duurzame energie.

Bar Kantoor gefermenteerde groenten

Gefermenteerde groenten in je cocktail

Ook Bar Kantoor doet een duit in het zakje qua duurzaamheid. Zo valt je oog bij binnenkomst meteen op een riant aquarium in de muur achter de bar, gevuld met forellen. Daaromheen groeien en bloeien allerlei plantjes met kruiden en (eetbare) bloemen.

Hier wordt het principe van aquaponics in de praktijk gebracht. Kort gezegd: de output van de vissen vormt voeding voor de planten. Die jij later weer op je bord vindt. Later kunnen ook de forellen worden gegeten en kan het aquarium worden gevuld met andere vissen. En zo is de cirkel weer rond.

Duurzaam restaurant in Amsterdam

Maar er wordt hier niet alleen geëxperimenteerd met duurzaamheid: chef Robert-Jan is ook dol op fermenteren (wat in wezen ook een stukje duurzaamheid is). In alle gerechten en zelfs in de cocktails zie je dus gefermenteerde ingrediënten terugkomen, zoals groenten, miso, yoghurt en kefir. Dat vinden wij nou cool.

coquilles Bar Kantoor
langoustines Bar Kantoor

Het menu van Bar Kantoor

Wij aten hier bijvoorbeeld tijdens de lunch een ontzettend lekker voorgerecht van gefermenteerde rode kool met gebakken coquilles, quinoa en karnemelk. Daarna kalfssukade met zachte, sappige langoustines en wortel. En toe een superlekker stuk ananas uit de rotisserie met honeycomb, vanille-ijs en crème fraîche.

Bar Kantoor heeft een aparte kaart voor ontbijt en lunch, met daarop bijvoorbeeld eggs benedict en complete ontbijtjes. Na 12:00 gaat de ándere menukaart van start, met gerechten die je de hele dag door kunt bestellen. Mede dankzij die gefermenteerde ingrediënten, is de kaart verrassend en anders.

Ananas Bar Kantoor dessert

Steak tartare met kimchi

Eet bijvoorbeeld steak tartaar met kimchi, zoete aardappelchips en gepocheerd ei of of ceviche ‘Hollandse stijl’ met gefermenteerde winterpeen en koriander. En natuurlijk mag de ‘salade aquaponics’ niet ontbreken, met gerookte forel (uit het aquarium!), appel en karnemelk.

Dan hebben we de afdeling cocktails nog niet eens gehad. De naamgever is hier ook flink losgegaan met de kantoorhumor. Wij noemen ‘De Stagiaire’: een cocktail met bier, hete saus, campari siroop en cachaca. Of ‘De Secretaresse’: miso, sake, honing-lavendel en whiskey. Tof!

Nog even goed om te weten: de keuken sluit om 22:30 uur, dus je kunt tot laat terecht. Bovendien is alles wat je op je bord vindt, biologisch.

menukaart Bar Kantoor

Conscious Café in Amsterdam

Dat geldt ook voor het naastgelegen Conscious Café, waar je na het joggen, tijdens het wandelen of op weg naar kantoor even binnenloopt voor een koffie-to-go of een snack. Of een bijzonder, duurzaam cadeau by the way. Het kauwgomballenroze interieur maakt het café minstens zo Instagram-waardig als het restaurant zelf.

Kon ook eigenlijk niet anders, want Bar Kantoor is van dezelfde eigenaren als restaurant MOER en eco-patisserie Sticky Fingers. Het adres?

Bar Kantoor

Haarlemmerweg 8
1014 BE, Amsterdam

Bar Kantoor is elke dag open van 07:00 tot 01:00. Op vrijdag en zaterdag sluiten ze zelfs pas om 03:00 uur! Dus kom maar door met die cocktails…

Meer lekker (uit)eten in Amsterdam?

Conscious Café
Conscious Café

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.