Redactie
Redactie Inspiratie 13 jan 2016

Zo gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep

Misosoep maak je van dashi en misopasta, maar wat is misopasta ook alweer precies en waar kun je het nog meer voor gebruiken dan alleen soep?

Misopasta wordt gemaakt van een mengsel van sojabonen, rijst of gerst, zout en kojiKoji bestaat uit rijst, gerst of sojabonen, wat wordt gefermenteerd met de Koji-kin schimmel.

Afhankelijk van het koji-mengsel krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). De eerste is het minst heftig.

Rode misopasta

Hoe smaakt miso?

De smaak is wat lastig te omschrijven, maar met name zout, hartig en umami zijn smaken die duidelijk naar voren komen.

Ook wil miso nog weleens zurig zijn, net als Koreaanse kimchi waarbij groenten worden gefermenteerd. Smaakmakers die er goed bij passen zijn sesam(olie), verse gember, honing, sojasaus, limoen, rijstwijn en rijstazijn.

Miso in de keuken

Je kunt misopasta zowel koud als warm gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan dressings en sauzen, maar ook soepen (daar komt de bekende misosoep om de hoek kijken), warme sauzen en stoofgerechten. Pas hierbij wel op dat je het niet te lang verwarmt omdat daardoor de smaak achteruit kan gaan.

Gebruik je het voor een dressing, saus of marinade? Dan kun je de miso het beste aanlengen met een beetje water om het beter ‘bewerkbaar’ te maken.

Wij zijn fan van de combinatie miso en aubergine, maar ook voor bosui (gegrild!), prei en groene asperges is het een goede vriend. Of wat dacht je van burgers met gestoofde miso-uien? Smoor hiervoor witte uienringen in boter en breng op smaak met een beetje (1 à 2 theelepels) misopasta.

Vis met miso

Als basis voor marinades voor vlees, vis en gevogelte is miso al helemaal geweldig. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Nobu-gerecht black cod in misomarinade, maar ook met een beetje gember & sojasaus gemengd over kip (een hele of alleen de dijen) heb je een voltreffer te pakken. Ook kun je de voorgaande combinatie over een biefstukje smeren voor op een Oosterse (noedel)salade.

Een andere leuke manier om miso te gebruiken is door boter. Op Food52 lees je hoe je dat doet. Gebruik het om ingrediënten in te bakken of voor op knapperig brood.

Tot slot de makkelijkste van allemaal: door roerbakgerechten. Heb je een wok vol knapperige groenten en eventueel nog wat rijst of noedels? Breng die dan op smaak met een theelepeltje of twee misopasta. Even afblussen met sojasaus en je hebt gelijk een bom van smaak!

Meer weten over welke misopasta je het beste waarvoor kunt gebruiken? Kijk dan hier.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Zo gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep
Sluiten