Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Dit worden dé foodtrends van 2020 (en hier zijn we he-le-maal klaar mee)

In 2019 gingen we vooral vaker voor plantaardig, (ver)stopten we meer groenten in onze maaltijden en gooiden we minder eten weg. Maar wat worden de foodtrends van 2020? Oftewel: wat gaan we eten en drinken in het nieuwe jaar? Tijd om in die glazen bol te duiken.

We voelen het aan ons water, spotten het terwijl we ons onderweg in het culinaire landschap begeven en lezen er natuurlijk heel veel over, die culinaire trendvoorspellingen. Zo stelden we een lijst samen met de foodtrends die we in 2020 veel verwachten te gaan zien.

Dit keer krijgen we ook een beetje hulp van Uber Eats, die natuurlijk elke dag op een briefje krijgt wat de Nederlander graag eet. Het zal je niet verrassen dat de populairste gerechten van 2019 pizza, sushi, tacos en poké bowls waren. Maar in 2020 wordt het spannend: dan staan onder andere de Ethiopische keuken, CBD en vegan kaas op het menu!

De nieuwe foodtrends van 2020

CBD-olie in je eten

We spotten al sambal met CBD van de Utrechtse sambalmakers Nona Pedis, softijs met CBD en donuts met CBD maar na de CBD-chocoladeletter van Holland & Barrett is het hek van de dam.

Nog even voor de goede orde: we hebben het dan over het legale component cannabidiol, wat de werkzame stof is uit bladeren en bloemtoppen van de vezelhennep. Daar word je dus niet high van, wel zou je een kalmerend gevoel kunnen ervaren. En de smaak? Notig, aards en een tikje grassig.

Lees er meer over: Trend: cannabis en CBD in je eten (ja echt!)

Soufflé pancakes

In New York zijn ze niet aan te slepen: Japanse soufflé pancakes. Want fluffy, fluffier, fluffiest: wat pannenkoeken betreft, winnen de Japanners het van iedereen met hun soufflé pancakes. Die zijn een soort kruising tussen een American pancake en een soufflé.

In de beroemde woorden van The Outhere Brothers: don’t stop, wiggle wiggle!

Vleesvervangers

Een tikje voorspelbaar, maar we kunnen er niet meer omheen – hoe zeer we misschien wel van confit de canard en een mooi stuk dry aged côte de boeuf houden – minder vlees eten is de leus. Ook in 2020 zet die bewustwording voort en zoeken we naar waardige vleesvervangers als alternatief voor een stukje vlees in onze nasi, noedels en taco’s.

Uber Eats deed onderzoek en voorspelt op basis van bestellingen dat tempeh en jackfruit de populairste vleesvervangers gaan worden in 2020. Wij voegen daar graag nog een persoonlijke favoriet aan toe: pulled oats heeft ons hart in 2019 toch een beetje veroverd. Die textuur!

Lees ook: Wat is pulled oats en wat kun je er allemaal mee?

Vegan kaas

Waar je bij onverwachte eters nog weleens wegkwam met een riante kaasplank, wordt dat toch een stuk lastiger als je gasten aankondigen dat ze tegenwoordig vegan eten. Tegelijkertijd is kaas voor veel mensen die plantaardig eten het grootste gemis.

Gelukkig zijn er steeds meer culinaire helden die zich storten op deze mission impossible, de mouwen opstropen en zelf lekkere vegan kaas proberen te ontwikkelen. Zoals Brad Vanstone van Willicroft, die onlangs de eerste vegan kaaswinkel van Amsterdam opende. Ook restaurant Yerba in Amsterdam serveert al lekkere vegan kazen.

Ook interessant: Wist je dat niet alle kaas vegetarisch is? Deze kazen kun je als vegetariër wél eten

De keukens van Afrika

Volgens Uber Eats winnen komend jaar de Koreaanse en – verrassing! – Armeense keuken aan terrein onder Nederlandse foodies. Opvallend is hun voorspelling dat de Ethiopische keuken weleens een populaire zou kunnen gaan worden in 2020. De moeite waard om te gaan ontdekken uit deze cuisine: tibs. Deze stoofpot wordt traditioneel gemaakt met rundvlees of lamsvlees en opgedipt met injera: een soort enorme pannenkoek van zuurdesem. Maak het thuis met deze video.

Ook het vermelden waard: de West-Afrikaanse keuken. Culy’s Nancy ontdekte het in Londen bij Ikoyi: een West-Afrikaans restaurant mét Michelinster. Kleurrijk, grillig, pittig, geurig en rázend lekker. We gaan het komende jaar eens stevig in die Afrikaanse keukens duiken.

Alcoholvrije arrangementen

Het was al een trend, maar in 2020 belooft alcoholvrij nog verder ingebakken te gaan worden in de horeca. Er worden gelukkig ook steeds meer leuke alternatieven aangeboden voor alcohol: van interessante mocktails tot aan volwassen frisdranken als kombucha.

Ook sterrenrestaurants bieden vaker een alcoholvrij drankenarrangement aan bij hun gerechten. Van theepairings tot aan een frisdrankarrangement of arrangementen bestaande uit huisgemaakte sappen en drankjes. Heel fijn, want ook als je nog moet rijden (of om een andere reden niet drinkt), is het leuk om te ontdekken hoe eten en drinken mooi kunnen samengaan.

Gefermenteerde drankjes

Nu we ons toch op de afdeling dranken begeven: houd oren en ogen open voor gefermenteerde drankjes. Die gaan we namelijk veel meer zien. En dan bedoelen we niet alleen het inmiddels alom verkrijgbare kombucha, kefir en ginger ale, maar ook andere varianten.

Denk aan tepache: gefermenteerd ananassap, gemaakt van de schil van de ananas. Bij Kitchen Republic proefden we Tico’s Tepache van ondernemer Norberto de Lima. Superlekker, vooral bij taco’s en nacho’s. Ook up & coming: makgeolli: gefermenteerde Koreaanse rijstwijn. Onmisbaar bij de Korean bbq of bibimbap. Proost!

Ook interessant: Culy ontdekt… kombucha maken bij YAYA Kombucha

En hier zijn we in 2020 he-le-maal klaar mee:

  • Eenhoorn-eten. De kleuren, de glitter: we get it, eenhoorns zijn betoverende wezens. Maar we kunnen echt geen eenhoorn donut of – erger nog – eenhoorn freakshake meer zien. Laten we die kleuren en glitters daarom vooral bij de eenhoorns houden. Het enige gerecht waarin glitter naar ons idee geoorloofd is, is het flatbread met inktvisinkt van Black Axe Mangal in Londen. En vooruit: misschien het kerstdessert.
  • Freakshakes. Een enorme milkshake met daarop dan ook nog een donut, slagroom, sprinkles en de gehele inhoud van de snoeptrommel: wie geniet hiervan? Of beter nog: wie wordt hier níét kotsmisselijk van?
  • Karamel-zeezout. Hee: we zijn gek op karamel-zeezout (vooral in een reep Tony’s). Maar caramel beurre-salé behoorde al tot onze favoriete voedselgroepen toen het nog lang niet populair was. En nu worden we er dus een beetje gek van. Want élk nieuw product wordt tegenwoordig ook uitgebracht in de smaak karamel-zeezout. Er zijn toch nog wel andere toffe smaken te bedenken? Een beetje meer creativiteit please!
  • De veronderstelling dat vegan eten meteen ook gezond is. Plantaardige alternatieven zijn niet altijd gezonder. Sommige vleesvervangers worden volgestopt met suiker, vetten en natrium om ze smaak en textuur te geven. En vegan baksels kunnen ladingen aan kokosolie, dadels en noten bevatten. Wij houden ons daarom het liefst aan de woorden van Michael Pollan: “Eat food, not too much, mostly plants.

Meer food trends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.