Dit worden dé foodtrends van 2020 (en hier zijn we he-le-maal klaar mee)

In 2019 gingen we vooral vaker voor plantaardig, (ver)stopten we meer groenten in onze maaltijden en gooiden we minder eten weg. Maar wat worden de foodtrends van 2020? Oftewel: wat gaan we eten en drinken in het nieuwe jaar? Tijd om in die glazen bol te duiken.

We voelen het aan ons water, spotten het terwijl we ons onderweg in het culinaire landschap begeven en lezen er natuurlijk heel veel over, die culinaire trendvoorspellingen. Zo stelden we een lijst samen met de foodtrends die we in 2020 veel verwachten te gaan zien.

Dit keer krijgen we ook een beetje hulp van Uber Eats, die natuurlijk elke dag op een briefje krijgt wat de Nederlander graag eet. Het zal je niet verrassen dat de populairste gerechten van 2019 pizza, sushi, tacos en poké bowls waren. Maar in 2020 wordt het spannend: dan staan onder andere de Ethiopische keuken, CBD en vegan kaas op het menu!

De nieuwe foodtrends van 2020

CBD-olie in je eten

We spotten al sambal met CBD van de Utrechtse sambalmakers Nona Pedis, softijs met CBD en donuts met CBD maar na de CBD-chocoladeletter van Holland & Barrett is het hek van de dam.

Nog even voor de goede orde: we hebben het dan over het legale component cannabidiol, wat de werkzame stof is uit bladeren en bloemtoppen van de vezelhennep. Daar word je dus niet high van, wel zou je een kalmerend gevoel kunnen ervaren. En de smaak? Notig, aards en een tikje grassig.

Lees er meer over: Trend: cannabis en CBD in je eten (ja echt!)

View this post on Instagram

Chill out with the new line of CBD vegan sweets from @eatbychloe to help you satisfy that sweet tooth while calming anxiety. We gave them a try, so head to our site to read the review! (📸: @jakecohen)

A post shared by Time Out New York (@timeoutnewyork) on

Soufflé pancakes

In New York zijn ze niet aan te slepen: Japanse soufflé pancakes. Want fluffy, fluffier, fluffiest: wat pannenkoeken betreft, winnen de Japanners het van iedereen met hun soufflé pancakes. Die zijn een soort kruising tussen een American pancake en een soufflé.

In de beroemde woorden van The Outhere Brothers: don’t stop, wiggle wiggle!

View this post on Instagram

When he takes you Black Friday shopping… I ain’t even mad 🤷🏻‍♀️ #taiyakinyc #soufflepancakes – Note: only available at Manhattan, Brooklyn, and Boston locations Fridays-Sundays 11am-2pm 📷: @thebellychronicles

A post shared by Taiyaki NYC Japanese Ice Cream (@taiyakinyc) on

Vleesvervangers

Een tikje voorspelbaar, maar we kunnen er niet meer omheen – hoe zeer we misschien wel van confit de canard en een mooi stuk dry aged côte de boeuf houden – minder vlees eten is de leus. Ook in 2020 zet die bewustwording voort en zoeken we naar waardige vleesvervangers als alternatief voor een stukje vlees in onze nasi, noedels en taco’s.

Uber Eats deed onderzoek en voorspelt op basis van bestellingen dat tempeh en jackfruit de populairste vleesvervangers gaan worden in 2020. Wij voegen daar graag nog een persoonlijke favoriet aan toe: pulled oats heeft ons hart in 2019 toch een beetje veroverd. Die textuur!

Lees ook: Wat is pulled oats en wat kun je er allemaal mee?

View this post on Instagram

Deze pittige dan dan noodles met pulled oats (onze nieuwe ontdekking) doen een beetje pijn, maar zijn verslavend lekker. Beloofd. Sla 'm op voor als je zin hebt in spicy food 🔥 #dandannoodles #pulledoats #spicyfood #pittig #noodles #watetenwe #recept #pittigrecept #chiliolie #culyhomemade

A post shared by Culy.nl (@culynl) on

Vegan kaas

Waar je bij onverwachte eters nog weleens wegkwam met een riante kaasplank, wordt dat toch een stuk lastiger als je gasten aankondigen dat ze tegenwoordig vegan eten. Tegelijkertijd is kaas voor veel mensen die plantaardig eten het grootste gemis.

Gelukkig zijn er steeds meer culinaire helden die zich storten op deze mission impossible, de mouwen opstropen en zelf lekkere vegan kaas proberen te ontwikkelen. Zoals Brad Vanstone van Willicroft, die onlangs de eerste vegan kaaswinkel van Amsterdam opende. Ook restaurant Yerba in Amsterdam serveert al lekkere vegan kazen.

Ook interessant: Wist je dat niet alle kaas vegetarisch is? Deze kazen kun je als vegetariër wél eten

View this post on Instagram

Wishing everyone a Happy New Year! ⁣⁣ ⁣⁣ What a year 2019 has been. From launching Willicroft and our first This Is Not Cheese products into retail to opening the Netherlands first plant-based cheese shop. ⁣⁣ ⁣⁣ We are super stoked for what 2020 has in store, and look forward to continuing on our journey to bettering our future. ⁣⁣ ⁣⁣ #showusyourwillicroft⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #sustainability #sustainablefood #plantbased #plantpower #vegan #veganfood #plantbasedfood #nye #amsterdam #igfoodie #instagood ⁣⁣

A post shared by Willicroft (@plantbasedcheese) on

De keukens van Afrika

Volgens Uber Eats winnen komend jaar de Koreaanse en – verrassing! – Armeense keuken aan terrein onder Nederlandse foodies. Opvallend is hun voorspelling dat de Ethiopische keuken weleens een populaire zou kunnen gaan worden in 2020. De moeite waard om te gaan ontdekken uit deze cuisine: tibs. Deze stoofpot wordt traditioneel gemaakt met rundvlees of lamsvlees en opgedipt met injera: een soort enorme pannenkoek van zuurdesem. Maak het thuis met deze video.

Ook het vermelden waard: de West-Afrikaanse keuken. Culy’s Nancy ontdekte het in Londen bij Ikoyi: een West-Afrikaans restaurant mét Michelinster. Kleurrijk, grillig, pittig, geurig en rázend lekker. We gaan het komende jaar eens stevig in die Afrikaanse keukens duiken.

View this post on Instagram

Een restaurant dat modern West-Afrikaans eten serveert, mét een Michelinster. Ik herhaal: modern West-Afrikaans, Michelinster. Dat zul je in je leven (nog) niet snel tegenkomen. Ik zou überhaupt geen restaurants op kunnen noemen waar je traditionéél West-Afrikaans kunt eten, laat staan gemoderniseerd en van sterrenkwaliteit. Ikoyi in Londen (vernoemd naar een wijk in Nigeria) is dus alles wat je niet kent en meer. Chef Jeremy Chan kookte eerder in de keukens van Heston Blumenthals Dinner en NOMA, dus dan weet je het wel: you’re in for a treat. Ik at er een fantastische hartige ‘plantain’ (bakbanaan) bestoven met friszuur frambozenpoeder en met een loeihete aioli met Madame Jeanette ernaast. Sowieso was elk gerecht van ons zeven gangen tellende menu hier pittig, dus de endorfines galmden door de ruimte. Maar het állerlekkerste – een gerecht dat me nog lang bij zal blijven – was de ‘jollof rice’: gerookte rijst (aan tafel gepresenteerd door een deksel op te tillen, waardoor de rook al je zintuigen tegemoet danste) met een waslijst aan specerijen, daslook en egg custard erdoorheen geroerd. Met daarbij een stukje perfect gegaarde Iberico, van varkens die een dieet van 100% eikeltjes hebben gekregen. Zó lekker en zó verrassend, dat je met jubelend hart weer naar buiten wandelt. En dat komt dus niet alleen door die endorfinen. #ikoyilondon #michelin #londonfood #londonrestaurants #westafricanfood

A post shared by Nancy van Batenburg (@nenznenz) on

Alcoholvrije arrangementen

Het was al een trend, maar in 2020 belooft alcoholvrij nog verder ingebakken te gaan worden in de horeca. Er worden gelukkig ook steeds meer leuke alternatieven aangeboden voor alcohol: van interessante mocktails tot aan volwassen frisdranken als kombucha.

Ook sterrenrestaurants bieden vaker een alcoholvrij drankenarrangement aan bij hun gerechten. Van theepairings tot aan een frisdrankarrangement of arrangementen bestaande uit huisgemaakte sappen en drankjes. Heel fijn, want ook als je nog moet rijden (of om een andere reden niet drinkt), is het leuk om te ontdekken hoe eten en drinken mooi kunnen samengaan.

View this post on Instagram

Shrubs, wat is dat?! 🤓 . Fruit & azijn. Met een beetje zoet. Verfrissend in de zomer en 100% alcoholvrij. . Azijn is er altijd al geweest. Fruit ook. Vroeger bedacht een nieuwsgierig iemand dat die twee best goed samen konden werken. Friszuur was t wel, dus wat suiker (of honing) kwam erbij. Aanlengen met wat water of thee. Koud zetten, en drinken maar! 👌🏻 . #shrubs #100%alcoholvrij #utrecht #finedining #ietsandersdanfris #alcoholvrijarrangement

A post shared by Het Ketelhuis Utrecht (@hetketelhuisutrecht) on

Gefermenteerde drankjes

Nu we ons toch op de afdeling dranken begeven: houd oren en ogen open voor gefermenteerde drankjes. Die gaan we namelijk veel meer zien. En dan bedoelen we niet alleen het inmiddels alom verkrijgbare kombucha, kefir en ginger ale, maar ook andere varianten.

Denk aan tepache: gefermenteerd ananassap, gemaakt van de schil van de ananas. Bij Kitchen Republic proefden we Tico’s Tepache van ondernemer Norberto de Lima. Superlekker, vooral bij taco’s en nacho’s. Ook up & coming: makgeolli: gefermenteerde Koreaanse rijstwijn. Onmisbaar bij de Korean bbq of bibimbap. Proost!

Ook interessant: Culy ontdekt… kombucha maken bij YAYA Kombucha

View this post on Instagram

KR ACADEMY “THE HOW” * * Our academy participants are currently digging deeper into building the core aspects of their business, from their brand to their financials. This is the so called “How” part of the program. Simultaneously we would like to present you the next 4 creative entrepreneurs from our spring academy: * * ————————————— 🍍 @ticostepache: Amsterdam’s first Tepache brewery (fermented pineapple drink) ————————————— 🥫@rotpotrotterdam: Seasonal fermented vegetables & fermentation kits ————————————— 🍜 @oatelli_food:  Tasty and nutritious products from the oat bran that are easy to fit into every diet —————————————- 🍕 La Virtuosa: Ready to eat gluten free pizza with an outstanding taste * * #kitchenrepublic #KRacademy #startups #foodbusiness #entrepreneurship #kitchenstories #amsterdamfood

A post shared by Kitchen Republic (@kitchenrepublicnl) on

En hier zijn we in 2020 he-le-maal klaar mee:

  • Eenhoorn-eten. De kleuren, de glitter: we get it, eenhoorns zijn betoverende wezens. Maar we kunnen echt geen eenhoorn donut of – erger nog – eenhoorn freakshake meer zien. Laten we die kleuren en glitters daarom vooral bij de eenhoorns houden. Het enige gerecht waarin glitter naar ons idee geoorloofd is, is het flatbread met inktvisinkt van Black Axe Mangal in Londen. En vooruit: misschien het kerstdessert.
  • Freakshakes. Een enorme milkshake met daarop dan ook nog een donut, slagroom, sprinkles en de gehele inhoud van de snoeptrommel: wie geniet hiervan? Of beter nog: wie wordt hier níét kotsmisselijk van?
  • Karamel-zeezout. Hee: we zijn gek op karamel-zeezout (vooral in een reep Tony’s). Maar caramel beurre-salé behoorde al tot onze favoriete voedselgroepen toen het nog lang niet populair was. En nu worden we er dus een beetje gek van. Want élk nieuw product wordt tegenwoordig ook uitgebracht in de smaak karamel-zeezout. Er zijn toch nog wel andere toffe smaken te bedenken? Een beetje meer creativiteit please!
  • De veronderstelling dat vegan eten meteen ook gezond is. Plantaardige alternatieven zijn niet altijd gezonder. Sommige vleesvervangers worden volgestopt met suiker, vetten en natrium om ze smaak en textuur te geven. En vegan baksels kunnen ladingen aan kokosolie, dadels en noten bevatten. Wij houden ons daarom het liefst aan de woorden van Michael Pollan: “Eat food, not too much, mostly plants.

Meer food trends:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Dit worden dé foodtrends van 2020 (en hier zijn we he-le-maal klaar mee)
Sluiten