Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 1 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Trend: welke wijnlanden zijn nu hot?

Welke wijnlanden zijn momenteel hip? Je zou bij sommige landen niet direct de link leggen met wijnbouw, omdat je doorgaans liever voor een Franse, Italiaanse of Spaanse wijn kiest. Maar wist je bijvoorbeeld dat Georgië het oudste producerende wijnland ter wereld is? Niet? Wij vertellen je meer over verrassende wijngaardeniers.

Je kunt jezelf bijna de vraag stellen welk land in de wereld géén wijn produceert. Wijnwalhalla’s zijn lang niet meer alleen te vinden in de klassieke Elzas of de Loire. Hoe tof is het dat je ook in Georgië, Kroatië, Libanon en in Rusland parels van wijnen én wijngaarden tegen kunt komen.

Wijnlanden: hot en happening

Duik met ons mee in de wereld van hippe wijnlanden!

Georgië

(48.000 bebouwde hectares, 170 miljoen liter per jaar, 60% wit, 40% blauw)

Nu weet je het: Georgië is ‘s werelds eerste (wijn)grondlegger geweest. Zo’n 6000 jaar v. Chr. werden hier al druiven geperst voor enig vertier. Dit komt doordat Georgië een van de eerste landen was die het Christendom als staatsgodsdienst aannamen. Daar hoort wijn bij, en zo geschiedde.

De ‘Kvevri’ is het symbool voor de Georgische wijnbouw. Het is een grote kruik, de voorloper op de welbekende wijnvaten die wij nu kennen. Deze kruiken werden gevuld met het druivensap en vervolgens wekenlang onder de grond begraven. Zo ontstond er een constante, stabiele temperatuur tijdens het gisten van de wijn.

Omdat dit een eeuwenoude vinificatiemethode is, werd deze in 2013 opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Cool!

In het oosten van het land worden voornamelijk droge wijnen geproduceerd, terwijl ze in het westen juist zoete rode en witte wijnen maken. Ze plukken hier duidelijk de vruchten van de verschillende type klimaat.

Oranje boven. Ook de populaire oranje wijn stamt af uit de Georgische wijnstamboom. Het wordt zo genoemd omdat witte wijn hierbij op een rode manier wordt gemaakt. De schillen en eventueel de ‘rist’ (trossteeltjes) gaan mee in het gistproces. Uiteindelijk ontstaat zo de oranje kleur, hoezee!

Door haar veelzijdige wijncultuur blijft Georgië verbazen. Drink dus eens een ‘ghvino’! 

Slovenië

(16.000 bebouwde hectares, 54 miljoen liter per jaar, 70% wit, 30% blauw)

Dit land stamt af uit voormalig Joegoslavië en werd als eerste onafhankelijk. Die onafhankelijkheid zorgde ervoor dat zij nieuw leven in de Sloveense wijnbouw bliezen. Door het glooiende heuvellandschap leent dit land zich uitermate goed voor de wijnbouw.

In het westen ligt Primorska, een streek die voornamelijk wordt beïnvloed door het Middellands zeeklimaat. Hier komen vooral de rode, zondoorstoven wijnen vandaan. Het witte wijngebied ligt in Podravje, waar het klimaat een stuk koeler is doordat het in de contreien van de Alpen ligt.

Bekende druivenrassen zoals de Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc worden hier verbouwd. Sta je binnenkort voor het wijnschap en wil je eens iets nieuws proberen? Ga voor een Sloveense ‘víno’.

Kroatië

(30.000 bebouwde hectares, 60 miljoen liter per jaar, 65% wit 35% blauw)

Men verwacht veel van dit jonge Balkan(ei)land. De voorspelling dat Kroatië ons de komende jaren gaat verrassen met haar wijn komt voort uit het feit dat de wijnbouw een heel diverse en moderne insteek heeft. Ook ontvangt het land jaarlijks twee keer(!) zoveel toeristen dan dat het inwoners heeft, dat biedt een groot aantal potentieel wijnkopers.

De Kroatische wijnwereld heeft haar bestaan te danken aan invloeden uit Griekenland. Dit komt doordat Griekenland 2000 v. Chr. startte met het vergisten van druivensap en Kroatië dit voorbeeld 500 v. Chr. opvolgde. Een flinke generatiekloof, maar deze laatbloeier doet niet onder aan de oudjes.

Aan de Adriatische kust worden zeer diverse wijnen gemaakt, terwijl ze in het achterland de ietwat meer ‘doorsnee’ wijnen produceren. Zo hebben ze onder andere een autochtoon druivenras genaamd ‘Graševina’ dat erg goed in de smaak valt: wijnen geperst van deze druiven hebben al veel prijzen gewonnen.

De welbekende druivenrassen zoals de Malvasia, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon staan hier aangeplant. Maar kende je de ‘Plavac Mali’ (rood) en ‘Pošip’ (wit) al? Indien beantwoord met ‘nee’: give it a try! 

witte druiven
Bron: Unsplash

Rusland

(63.000 bebouwde hectares, 480 miljoen liter per jaar, 40% blauw en 60% wit)

Bizar: de Sovjet-Unie stimuleerde de wijnproductie én consumptie om alcoholisme binnen dit land tegen te gaan! De Russen drinken namelijk twee keer zoveel wodka dan dat ze wijn nippen, een interessant gegeven. Daarom is het maar moeilijk overleven als wijnproducent tussen de vodka stokers.

De start van de Russische wijnsector vond plaats toen prins Leo Golitsyn begin negentiende eeuw de ‘Russische Champagne’ introduceerde. Sinds begin twintigste eeuw worden veelal oenologen uit Frankrijk ingehuurd om de Russische wijnbouw te optimaliseren. En met succes: Rusland staat op nummer 12 van de wereldwijde wijnrank(ing)!

Dat geluk komt (mede) voort uit het feit dat Rusland voornamelijk druiven importeert. De belangrijkste druivensoorten in dit land zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot, ‘Rkatsiteli’ (wit), Aligoté, Muscat en de Riesling. Toch al geen wodka liefhebber? Ga voor een Russische wijn, nashe zdoróvje!

Meer over wijn?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.