Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jun 2024
Leestijd: 6 minuten

Hier drink je (wél) goede matcha: 11x matcha hotspots in Amsterdam op een rijtje

Matcha is having a moment – zoals de Amerikanen zouden zeggen. Tuurlijk: die fijnste groene poedervormige thee beleefde jaren geleden al een hype in ons land. En eigenlijk is matcha nooit meer weggegaan. Wél nieuw is het fenomeen matcha hotspots, die we opeens onze social media feeds én de randstad zien overnemen. Bij sommige lijkt het iets meer om de looks te doen dan om het bereiden van de perfecte matcha latte. Tijd dus voor een lijstje met adresjes waar je (wél) een goede matcha kunt drinken.

Wat is matcha precies?

Matcha is een prachtig groen theepoeder, afkomstig uit Japan. Het zijn de kleinste theeblaadjes die tijdens de productie eerst moeten worden afgedekt en die na de pluk worden gestoomd, gedroogd en vermalen. Dat maakt matcha ook zo duur in vergelijking tot veel andere theesoorten.

Een kopje matcha thee maken is nog niet zo eenvoudig: het water moet op de juiste temperatuur zijn, anders wordt de thee erg bitter. Ook wordt de thee met een speciaal kloppertje van bamboe opgeklopt tot een schuimend drankje. Er worden niet voor niets veel matcha-workshops aangeboden om je te leren hoe je het beste uit je (dure) thee kunt halen.

Alles wat je moet weten over matcha: de fijnste groene thee

De matcha-trend

Waarom zien we matcha – en met name de (iced) matcha latte – ineens weer opduiken in allerlei koffiezaakjes én worden er hippe Instagrammable matcha-zaken geopend als LERA in Amsterdam (een zusje van Venu)? De verklaring ligt waarschijnlijk deels in de trend van gezondheid: veel mensen vinden in matcha een gezonder alternatief voor koffie. Maar ook de mooie groene kleur van dit drankje is esthetisch heel pleasing en dát gaat dan weer heel goed samen met de foto’s en filmpjes die we en masse maken van alles dat we consumeren.

Betekent dit dat je nu overal een lekkere matcha kunt drinken? Helaas niet: net als bij een kop koffie valt of staat de kwaliteit bij goede ingrediënten en een bevlogen barista die weet hoe hij het meeste uit zijn product haalt. Speciaal voor alle matchafans en matcha-nieuwsgierigen maakten we een lijst van de fijnste matcha-hotspots in Amsterdam.

Matcha hotspots waar je een goede matcha kunt drinken

1. Toki

Toki is sowieso een van de leukste koffiezaakjes van Amsterdam, dus dat je er ook een goede matcha kunt drinken/halen, stemt ons content. Hun groene poeder komt van Tsujiki; een jonge theeboer uit Shirakawa: een dorpje in de (thee-)stad Uji in Japan, die ze weer inkopen bij Bellocq Tea Atelier uit Brooklyn, New York. Ze werken al sinds hun opening in 2015 met deze thee.

Binnen Dommersstraat 15 (Centrum)

2. Yusu

De naam Yusu komt van het Surinaamse woord ‘seryusu’, wat ‘serieus’ betekent. Het slaat voor de barista’s die hier de boel runnen (en al flink wat ervaring bij koffiezaken hebben opgedaan) niet alleen op het serveren van serieus goede koffie, maar het is ook een knipoog naar straattaal en hiphopmuziek.

Hun matcha komt van Trinitea (de thee komt ook weer uit Uji) en ze beschrijven de smaak ervan als een verwarmend, grassig kopje thee met smaaktonen van druivenschilletjes, witte chocolade en rauwe hazelnoot. Check ook hun koekjes met matcha en witte chocolade, die ze zelf bakken in hun Yusu Bakery.

Andreas Bonnstraat 2 (Oost)

3. Kazik

Je zou misschien niet een-twee-drie verwachten dat dit een matcha hotspot is, Kazik is namelijk een Pools lunch- en koffiezaakje. Toch weten ze hier met liefde en toewijding een goede versie van te maken. Zoals ze hier met zo’n beetje alles doen eigenlijk, want ook aan een verrukkelijke zapiekanka, pierogi en een ruim aanbod aan taarten kun je je hier helemaal blij eten. Onthouden dus!

Bilderdijkstraat 202 A (West)

4. AO Bar

Alles aan AO Bar straalt uit dat je hier weleens een hele goede matcha kunt halen, en onze vermoedens zijn inmiddels bevestigd. Hun iced matcha lattes en matcha cookies zien er zó goed uit, dat zelfs de grootste matchahater wordt getriggerd om ze te proberen.

Van Hallstraat 97 (West)

5. Taigu

Eén van onze favoriete adresjes voor matcha in de Pijp en Amsterdam-Oost is Taigu. Ze serveren hier Uji-thee, dus uit Uji in Kyoto, waar je wil dat je (groene) thee vandaan komt. De thee wordt daar ook op bestelling pas op steen gemalen. Bij Taigu zetten ze hun matcha lekker sterk, wat het een favoriet maakt van Culy’s Ogechi. Het helpt ook dat het een superschattig, sympathiek zaakje is. Houd ook in de gaten wanneer ze weer matcha-kakigori serveren.

Andreas Bonnstraat 36 en Ceintuurbaan 246 (Oost en De Pijp)

6. Seoul Food

Bij de Koreaanse streetfoodbar Seoul Food kom je niet alleen voor kimbap, tteokbokki en bungeoppang (visvormige croissantjes uit het tosti-ijzer, gevuld met rode bonen of groene thee-crème) en een glaasje soju: ook hun drankjes met matcha zijn het proberen waard. Denk aan hun matcha mango latte of hun Super NokCha (Matcha) latte, met extra groenetheeschuim erbovenop.

Kinkerstraat 73A (West)

Alles over soju: de Koreaanse borrel die zo lekker wegdrinkt

7. Cafecito

Waarschijnlijk wel de duurste matcha van de stad à 5,-, maar je weet wel zeker dat je een hele lekkere krijgt voorgeschoteld. Ze verkopen hier ook hun eigen ‘merk’ matcha, die je kunt inslaan voor thuis. Er zijn drie vestigingen in Amsterdam én ze zitten ook in Rotterdam, aan de Meent.

Van Baerlestraat 83, Nassaukade 330h en Beethovenstraat 19

8. Screaming Beans

Screaming Beans heeft drie koffiezaken in de stad en ook hun kopjes matcha latte voorzien ze van oogstrelende latte art. Ze verkopen koffiebonen onder hun eigen label, maken daarmee écht lekkere koffie en weten ook hoe ze een goede matcha moeten zetten.

Runstraat 6, Utrechtsestraat 75, Waterlooplein 129

9. Uncommon Amsterdam

Bij Uncommon leren we dat iets wat we als zoiets gewoons zijn gaan beschouwen – een kopje koffie dus – eigenlijk heel bijzonder is. Zij zien alle strubbelingen die de producenten van koffie moeten doorstaan en willen die verhalen graag delen. Je eet er heerlijke kaneelbroodjes en boterhammen van Levain et le Vin en ook voor matcha ben je hier aan het juiste adres: zowel voor matcha thee, matcha latte als een iced matcha latte.

Eerste Constantijn Huygensstraat 63H (West)

10. Lera

Zonder twijfel de hipste matcha-hotspot in dit lijstje, waar je vooral voor de esthetiek naartoe gezogen wordt. Het lijkt wel een luxe parfumwinkel! Over de matcha hoorden we her en der dat ‘ie hier wat slap wordt geserveerd, maar sommige mensen vinden het juist lekker als hun matcha niet te sterk is. Typisch gevalletje you-love-it-or-you-hate-it dus, maar if you love it, wil je er waarschijnlijk het liefst intrekken.

Ferdinand Bolstraat 146 (Centrum)

11. Oficina

Bij Oficina kun je je drankje niet meenemen, maar het is allesbehalve een straf om hier even neer te strijken. De matcha hier is een van de favorieten van Culy’s Ogechi en ze tipt ook hun sparkling matcha – matcha met bruiswater – die ze weleens serveren.

Jan van Galenstraat 147 (West)

Lees meer over matcha:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.