Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 16 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Local Dealer: een nieuwe Mexicaanse parel in Amsterdam-Oost

Er is een nieuw Mexicaans restaurant in Amsterdam: Local Dealer. Een plek waar verse tepache in slush puppy machines draait, waar barbies en Mexicaanse skeletten onderdeel zijn van het interieur en waar de neonborden een erotisch tintje hebben. Dat vinden we eigenlijk reden genoeg om het nú al fantastisch te vinden, maar de plicht roept en we willen toch ook echt even uitzoeken hoe het eten is.

Wat meteen opvalt, is de relatief beperkte menukaart, al komen we er later achter dat de chef er ook niet voor terugdeinst om dingen op tafel te zetten die niet op de kaart staan. De kaart bestaat hoofdzakelijk uit ceviche, taco’s, cocktails en een paar Mexicaanse bijgerechten.

Local dealer Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tepache en salt rims

Qua cocktails is er bijvoorbeeld keuze uit zes opties. Denk: Margherita, Pisco Sour en een signature Paloma met tepache, tequila en limoen. Slechts zes cocktails, dat moet wel te maken hebben met het less is more principe.

En inderdaad: eigenaar Jeroen Lens vertelt dat ze zoveel mogelijk vasthouden aan die leus: “De barman had allerlei plannen voor andere cocktails, en hoewel ik daar oorspronkelijk in meeging dacht ik naderhand: nee, we houden het bij zes. Maar dan wel zes cocktails die gewoon hélemaal on point zijn.”

barman bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

En on point zijn ze, te danken aan de cocktail-skills van barman Kai. De meeste cocktails hebben een licht overdadige salt rim, wat de smaakcentra in onze hersenen zodanig behaagt dat we ons enthousiasme maar moeilijk in bedwang kunnen houden.

Dat vinden we bij alle cocktails die we proeven, maar van de signature Paloma gaan we pas écht voor de bijl. Tequila, limoen en tepache blijken een verrukkelijke combinatie waarin we rokerige tonen proeven maar ook heel erg waarderen dat de cocktail zo moeiteloos een veelheid aan smaken combineert.

cocktails bij bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Expertise in het spel

Over naar het eten. We kunnen niet kiezen, maar de chef doet ons het verleidelijke voorstel om ons een chef’s menu te geven. “Ik blijf gewoon bedienen tot wanneer jullie stop zeggen, goed?” Deal.

Het eerste gerecht dat komt, is de klassieke ceviche met rauwe zoete aardappel, yuzu en rode paprika. De crunch op het gerecht is voor één keer eens geen maïs maar een erg smaakvol graan dat gegrilde en gefrituurde boekweit blijkt te zijn. Met dit soort persoonlijke twists geeft de chef de hele avond blijk van zijn creativiteit en vakkunde.

Ook van de ceviche jalisco met kalamansi, gember en pinda’s die we even later krijgen, tuimelen we achterover van genot. Hoe extréém goed zijn deze smaken in balans?! We vermoeden meteen: dit is niet gewoon goed, dit is abnormaal lekker. Hier is veel expertise in het spel.

ceviche bij Local Dealer
Ceviche jalisco met calamansi, gember en pinda. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mexicaans avontuur

En inderdaad: wanneer we vragen waar de chef hiervoor heeft gewerkt, blijkt dat hij jarenlang in de leer is geweest bij Peter Goossens (aka de godfather van de Vlaamse gastronomie) en ook in andere sterrenzaken heeft gewerkt.

En nu was hij toe aan iets nieuws en stort hij zich met volle energie in dit Mexicaans avontuur. Heel anders dan voorheen zet hij in Local Dealer momenteel gerechten voor 13 euro op tafel, maar wél met een rugzak vol kennis uit sterrestaurants. Met grote passie en enthousiasme benoemt hij zijn plannen om binnenkort barbacoa’s op het terras te organiseren en om de Mexicaanse feestdagen met het gepaste eten te vieren in het restaurant. Reken maar van yes dat wij van de partij zijn.

nacho's bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Esquites en groene gazpacho

Tussendoor zet de chef ook een plateau met nacho’s, nootjes en een lauwwarme maïssalade (esquites) op tafel. “Dit is als snoep dat je tussen de gangen door kunt snacken”. Nou, graag. En hoewel de nacho’s en de notenmix geweldig zijn, zijn het toch echt de esquites die ons even doen stilvallen.

De esquites zijn zo’n bescheiden gerechtje maar het is gewoon zó perfect uitgevoerd: knapperige botermaïs met queso fresco en loeiend hete arbol chili. We zouden ervoor tekenen om dit gerecht voor de rest van ons leven dagelijks op ons bord te krijgen.

Vervolgens krijgen we een gerecht dat niet op de kaart staat: groene gazpacho van avocado met in bierbeslag gefrituurde rode poon. Wat een zalig frisse, volle soep. Wanneer ons bord bijna leeg is, krijgen we nog net even een portie onverwachte spice mee. Geef die kok een standbeeld.

gazpacho bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vegan ceviche en roze taco’s

Het is nog niet gedaan. We krijgen nog een vegan ceviche die geserveerd wordt op een halve avocado. Die is daardoor superromig en vol van smaak, maar heeft toch ook dat typisch ceviche-zuurtje. We zien bolletjes gele courgette, we zien stukjes groene tomaat, we zien venkel. En toch?

Toch kunnen we de totaalsmaak niet echt linken aan iets wat we al kennen, en we denken: dít is vernieuwend koken, en vooral ook een technisch hoogstandje. Beste vegans van Amsterdam: herlees de laatste alinea nog maar eens goed want deze bevat een supertip voor jullie. You’re welcome.

Vegan ceviche bij Local Dealer
Vegan ceviche met courgette, tomaat, limoen-tijm en avocado. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

We zouden bijna vergeten dat er ook nog taco’s op het menu staan. De vegan taco met gegrilde en gefermenteerde ananas is echt ontzettend lekker: heel earthy en nootachtig van smaak. Die met lamsvlees heeft dan weer iets warm-zoetigs. Kortom: het zijn twee totaal andere taco’s, maar zo goddelijk krijgen we ze niet vaak. Je begrijpt: tijdens het schrijven van dit stuk overvalt ons een diep gevoel van heimwee.

taco's bij Local Dealer
De taco met barbacao-lam en de vegan taco met gefermenteerde ananas. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hidden gem

Het gebeurt niet vaak dat zaken op zoveel verschillende fronten zó hoog scoren. Local Dealer is daar een uitzondering op. Ėn een laid back vibe met een hip interieur, én steengoede cocktails waar niks op aan te merken valt, én eten dat zelfverzekerd en vernieuwend is. Jongens: dit is een hidden gem.

Het adres van Local Dealer in Amsterdam:

Dapperplein 23
1093 GP Amsterdam

Openingstijden: Local Dealer is van dinsdag tem zondag dag geopend voor lunch, diner en cocktails. Check de website voor de actuele openingstijden en om te reserveren. 

Meer Mexican love?

interieur bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
bij Local Dealer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.