Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 31 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Trending: alcoholvrije wijn (maar hoe lekker is het eigenlijk?)

De ‘echte’ wijndrinker kan er misschien maar moeilijk aan wennen: alcoholvrije wijnen. Ze lijken steeds meer in opkomst te zijn: mousserende, rosé, witte en rode wijn sans alcohol. Waar worden deze wijnen het meeste ingezet en waarom is het een ontkurkte trend?

Wijnmakers zijn geneigd om hun wijnen van een zo hoog mogelijk alcoholpercentage te voorzien. Deze oplopende percentages worden tot stand gebracht door het vergisten van zoveel mogelijk suiker dat op deze manier omgezet wordt in alcohol. Een hoger alcoholpercentage zou namelijk voor een waardevollere wijn zorgen. Is het dan wel goed om als wijnmaker mee te doen aan die alcoholvrije trend?

Alcoholvrije wijn is trending

In 2017 dronk de Nederlander gemiddeld 19,7 liter wijn. Nederland is duidelijk meer water bij de wijn gaan doen door de jaren heen. In 2012 werd er ‘nog’ 21,8 liter wijn de neus gedronken. Men lijkt tegenwoordig bewustere keuzes te maken en kiest al gauw voor een alcoholvrije versnapering.

In menig luxe-restaurant is tegenwoordig deze nieuwe trend te vinden: neem een alcoholvrij wijnarrangement. Deze suggestie is niet alleen daar voor de zwangere dames of gasten met medicatie, maar ook voor diegene die de dag na diner geen zwaar hoofd kunnen gebruiken.

De 0% wijn is vooral een goed alternatief voor een frisje of watertje. Het oogt gewoonweg ‘gezelliger’ als men mee proost met een wijnglaasje in de hand. Niemand heeft verder door dat er imitatie wijn in zit.

Hoe krijg je wijn alcoholvrij?

Er bestaan inmiddels meerdere methoden om het alcoholpercentage in wijn laag te houden, of zelfs helemaal eruit te filteren. Zo kan de wijnboer ervoor kiezen de druiven vroeg te oogsten, met als gevolg dat de wijn ‘onrijpe tonen’ kan hebben (en dat is niet geheel fraai).

Een andere manier is om de suikers in de wijn niet volledig te laten vergisten, maar dit proces vroegtijdig te stoppen. Consequentie: zoete boel. Daar moet je van houden.

Bovenstaande methodieken resulteren in wijnen met een aanzienlijk laag alcoholpercentage. Als je een wijn wilt produceren met 0% alcohol, dan wordt er voornamelijk met ‘omgekeerde osmose’ gewerkt. Hierbij wordt de alcohol in de wijn middels een filtertechniek weggesluisd.

Smaakt het?

Harold Hamersma is niet weg van de door osmose gefilterde alcoholvrije wijnen. Het zorgt voor vermindering van de aroma’s en smaakkenmerken die je normaliter in ‘gewone’ wijnen wel tegenkomt. Dat maakt de wijnbeleving een stuk minder gezellig.

Een ander artikel benadrukt dat alcoholvrije wijnen vrijwel nooit naar the real deal smaken. Ze zijn vooral zoetig, de complexiteit mist. Deze categorie valt dus nog niet geheel in de smaak bij menigeen. Maar wat niet is kan nog komen.

Wij wachten geduldig af en nemen in de tussentijd nog maar een écht roséetje.

Meer alcoholvrij?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.