Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 11 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Borrelboxen met kaas en charcuterie to-go: wie brengt dit naar Nederland?

Het Engelse cateringbedrijf Grape & Fig opende onlangs de eerste Build Your Own British Cheese Box-bar in het centrum van Londen. Hier verkopen de eigenaressen van de zaak de meest prachtige charcuterie to go-boxen die je zelf kunt samenstellen, alsof je bij Subway staat. Wie brengt dit concept naar Nederland?

Op social media werden we er lang mee doodgegooid: foto’s en video’s van charcuterie boards. Erg vonden we het niet. De meestal perfect samengestelde planken gedecoreerd met kleurrijke veldbloemen en perfect neergelegde kazen, vleeswaren, potjes met jam en honing, vijgen en trossen sappige druiven zijn namelijk een lust voor het oog.

Grape & Fig

Het Engelse cateringbedrijf Grape & Fig is met hun prachtige charcuterie boards een van de meest bekende Instagram-accounts op het borrelplanken-gebied. Onlangs besloten zij hun faam om te zetten in de opening van een pop-up charcuterie to go-winkel in hartje Londen.

Grape & Fig, de eerste graze-cateringservice in het VK (de borrelplanken worden in het Engels ook wel graze boards genoemd; vrij vertaald dus een plank om van te grazen), werd in 2017 opgericht door de Australische Toria Smith. Dit idee ontstond tijdens het plannen van haar bruiloft het jaar ervoor, toen ze zich realiseerde dat er een groot gat in de markt was wat betreft catering voor bruiloften.

In plaats van stijve en dure hapjes, wilde Toria haar gasten trakteren op een vier meter lange graze-tafel, vol met de beste kazen, vleeswaren, antipasti, dips en bijgerechten, die zowel als hapjes en voorgerechten konden dienen.

Ze besloot haar eigen catering te doen, wat zo goed beviel dat het uitgroeide tot haar eigen merk Grape & Fig. Samen met haar zus Catherine verzorgt Toria catering voor feesten en evenementen.

Charcuterie to go

Maar dat niet alleen: Toria en haar zus Catherine openden onlangs een winkel in centraal Londen, de eerste Build Your Own British Cheese Box-bar van het VK.

Het idee is simpel: je kiest de grootte van de doos, de ‘basis’ (kaas, charcuterie of vegan kaas), je favoriete condimenten uit de bakken in de vitrine (zoals bij SLA of Subway), en zij stellen de perfecte kaasdoos samen, helemaal op maat. De droom van elke charcuterie-liefhebber.

Foodhype

De vernieuwende charcuterie to go-winkel blijkt een hype te zijn in Londen. Op TikTok is te zien dat er vaak rijen voor de zaak staan en er gaan veel filmpjes rond op social media van de prachtige borrelboxen.

Zelf een borrelplank samenstellen als een Culy: met deze tips kan ‘t niet verkeerd gaan

Bij de eerstvolgende stedentrip naar Londen staat Grape & Fig hoog op ons lijstje. Dan rest ons alleen nog de vraag: wie brengt dit concept (alsjeblieft) naar Nederland?

Charcuterie borrelboxen
Bron: Unsplash

Meer lezen over borrelen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.