Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Restaurants 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Yakitori la Kushi is een nieuwe Japanse parel in Amsterdam

Yakitori la Kushi is vers van de pers: een nieuw Japans restaurant gevestigd in de Amsterdamse Rijnstraat. Hier worden Japanse gerechten geserveerd met een westerse twist. Het restaurant opende deze zomer haar deuren en dit is waarom je hierover mee wilt kunnen praten.

Als jij fanaat bent van de traditionele Japanse keuken dan is dit een nieuwe hotspot waar je geweest wilt zijn. Je wordt als gast meegenomen langs de heerlijke gerechtjes met invloeden uit Osaka; hét streetfood paradijs van Japan.

Yakitori

De eigenlijke betekenis van ‘Yakitori’ is “een spies met kippenvlees”. Een ‘kushi’ is een braadspit, een spies dus. Deze spitten bestaan voornamelijk uit staal of bamboe. De spies wordt met het vlees op houtskool gegaard. Dit zorgt voor een crunchy buitenkant en een nog sappige kern. Mmm..

Bij Yakitori la Kushi grillen ze boven witte houtskool. Dit is een lastig verkrijgbare soort, maar draagt extra bij aan de smaak van de yakitori’s én het geeft geen rookgeur af aan je kleding. Een flinke pré dus die witte kooltjes, als je het ons vraagt.

Yakitori’s worden veelal gemarineerd met ‘tare saus‘, een klassieke Japanse saus, bestaande uit de drie ‘s’jes’: soja, saké en suiker. Het marineren gebeurt overigens tijdens het grillen in plaats van vooraf. Zo blijft de smaak van de kip behouden en is de saus een subtiele toevoeging aan het gerecht.

Hier bereiden ze onder andere yakitori’s met orgaanvlees, dat de Japanse keuken volledig benadrukt. Ook kom je spiesjes tegen met ‘Kimo’ (lever) en ‘Hatsu’ (hart). Deze varianten zijn voor de avonturiers, die de Japanse keuken écht van buiten willen leren kennen. Buiten de yakitori’s kom je ook Japanse sushi tegen op de menukaart.

Yakitori la Kushi Amsterdam
Bron: Yakitori la Kushi Amsterdam

Saké

Gaaf is het feit dat ze op de menukaart saképairings hebben vermeld. Er zijn verschillende opties weergegeven waar je uit kunt kiezen. Ze maken onderscheid tussen yakitori’s die geseasoned zijn met zout en de varianten met teriyaki of tare saus.

Omdat gebrouwen rijstwijn van origine een umami smaak uitdraagt, gaat deze heel goed samen met gerechtjes die verschillende smaken bevatten.

Een ware saké-sommelier schenkt hier ook een Japans saké-proeverijtje tijdens jouw avond uit. Dat is zeer zeker het beproeven waard en weer eens iets anders dan een bijpassend wijntje. Santé, o nee, saké!

Adres Yakitori la Kushi

Ga dus een keertje op Yakitori la Kushi-date in de Rivierenbuurt. Een dikke aanrader! Je vindt het restaurant aan de Rijnstraat 54 in Amsterdam.

Het restaurant is dagelijks (behalve dinsdag) van 17:30 tot 22:00 geopend. Check voor de actuele openingstijden de website.

Meer uit de Japanse keuken:

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.