Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Culy voorspelt de foodtrends van 2024 (van tamarinde tot shiso)

Hoewel sommige mensen na de feestdagen geen eten meer kunnen zien, is er niets dat ons zo enthousiast maakt voor het nieuwe jaar als eten en drinken. Zo stelden we al onze culinaire voornemens op, maar we doen ook alvast een voorspelling voor de foodtrends voor 2024.

Nieuw jaar, nieuwe ontdekkingen

Hoe voorspelt een mens foodtrends? Tja, het zijn vooral grote spelers in de voedselindustrie die met rapporten komen over de culinaire trends die ze zien ontstaan. De Amerikaanse supermarktketen Whole Foods brengt bijvoorbeeld elk jaar een lijst uit die veelvuldig wordt geraadpleegd, maar die hebben er natuurlijk ook alle belang bij dat we in 2024 massaal geïnteresseerd raken in de boekweit en de ‘fancy faux vis’ die ze hebben ingekocht.

Bij Culy zien we al die rapporten voorbijkomen – en geloof ons; het is heerlijk leesvoer – maar liever kijken we naar alle zaken die onze redacteuren opvallend veel voorbij zien komen, dingen waar we enthousiast en nieuwsgierig van worden én is het natuurlijk ook een grote portie koffiedik kijken. Want precies voorspellen wat er komend jaar populair gaat worden op culinair gebied, kan natuurlijk niemand (zag jij de crompouce bijvoorbeeld aankomen? Wij niet).

Voor ons blijft het in ieder geval een feest om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen, op ideeën gebracht te worden en uit te kijken naar alle verleidingen die er in dit nieuwe jaar ongetwijfeld weer gaan zijn.
Met dat in gedachten stelden we deze lijst op van foodtrends die wij voorspellen voor 2024. Enjoy!

De foodtrends voor 2024

1. Automaten

Na de robot die je dim sum komt brengen, zagen we afgelopen jaar ook al wat andere – opvallende- vormen van automatisering opduiken. Te beginnen met de pizza-automaat die ineens in Hoofddorp stond (als we niet hoefden te tanken, hadden we ‘m nooit ontdekt). Daarnaast zit er in Amsterdam ook een zelfservice instant noodles-restaurant én opende er eind van 2023 in Utrecht een zaak met een onigiri-automaat, afkomstig van de keten die Chatime heet. What’s next?

Op de Horecava (horecavakbeurs) die deze week plaatsvindt, staat een AI-gestuurd pop-up restaurant (Bunkr genaamd) dat de gastervaring belooft te personaliseren door bijvoorbeeld aanbevelingen te doen voor het menu. Klinkt spannend!

Wij voorspellen nog een heleboel bijzondere automaten te gaan tegenkomen in restaurants, maar bijvoorbeeld ook in de supermarkt. Had je bijvoorbeeld al gehoord over de avocadoscanner bij de Jumbo in Oldenzaal? Die scant het rijpheidsgehalte van je avocado. Hoef je niet meer te knijpen.

2. Caesar, maar dan niet in je salade

De Caesar salade is haast zo oud als de weg naar Rome – sorry, stom grapje – maar in 2024 verwachten we ‘m in nieuwe gedaantes aan te treffen. En dan dus niet als salade, maar groenten die ‘gecaesard’ worden en toffe broodjes die een kick krijgen van een flinke dosis Caesar-dressing. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoe onderstaande Tiktokker dit principe toepast op geroosterde spruitjes. Wij kijken voor Caesar-inspiratie graag naar onze onbetwiste Caesar-koningin Molly Baz, die een fantastisch broodje Caeasar-kip bedacht.

@nutrition_by_meagan

Replying to @mvps85 brussels sprout caesar salad 🫶🏼 #registereddieititian #saladsthatarentsalads #nutritionbymeagan

♬ original sound – Meagan, MS, RD, LDN

3. Kaviaar op onverwachte plekken

Als we het culinaire 2023 van Nederland in één woord moesten omschrijven, was dat waarschijnlijk ‘crompouce’ geworden. Voor onszelf was het in elk geval het jaar van de kaviaar en kaviaarachtigen. Dus viseitjes in al hun vormen; van pure kaviaar tot aan zalmeitjes, vegan viseitjes, limoenkaviaar, landkaviaar en alle andere soorten bolletjes die knappen in je mond. Een klein lepeltje van het spul geeft je het gevoel van pure (betaalbare) luxe.

We zagen kaviaar al eerder opduiken op frikandellen – met dank aan de Butterboys Club – maar onze verwachting is dat we in 2024 nog veel meer onverwachte combi’s met kaviaar(achtigen) gaan aanschouwen. Van frites, vissticks en andere snacks tot aan – jawel – desserts.

Culinair schrijver Mara Grimm schreef in haar heerlijke nieuwsbrief dat ze het spul spotte op een toetje van pistache-ijs met olijfolie (en dus een flinke berg kaviaar) bij restaurant Dorian in Londen. Ze serveren het daar bijvoorbeeld ook op ijs van witte truffel met olijfolie en zeezout. Je begrijpt dat we linea recta naar Dorian willen.

4. Shiso wordt de nieuwe yuzu

We voorspelden voor 2023 dat we yuzu veel meer als smaakmaker zouden gaan aantreffen en hoewel de supermarkt daarin nog een beetje achterbleef (al waren er bijvoorbeeld wel yuzu-drankjes bij Albert Heijn), hebben we de smaakmaker op genoeg plekken gezien en geproefd. In kombucha, in bonbons en in ontelbaar veel desserts bij restaurants.

In 2024 kunnen we hetzelfde enthousiasme gaan zien voor shiso. Ook zo’n bijzondere smaakmaker die net dat beetje je-ne-sais-quoi kan toevoegen (de smaak van shiso wordt ook wel omschreven als levendig, kruidig en citrusachtig, met tonen van basilicum en munt) en al even veelzijdig. Zo kun je ‘m gebruiken in cocktails en limonade, in zoete gerechten en natuurlijk ook in hartige. Culy’s Ogechi maakte er bijvoorbeeld een tempura-variant van, met tonijn erbovenop.

5. Tamarinde

Naast shiso wordt er gefluisterd dat tamarinde de nieuwe smaak van 2024 belooft te worden. Iets wat wij van harte toejuichen, want dit toffe condiment verdient meer applaus. Je kent het waarschijnlijk als een belangrijk bestanddeel in de marinade voor je pad thai en curry’s, maar bijvoorbeeld ook in Indonesische kip asem.

Vanwege zijn zure smaak kun je tamarindepasta aan veel dingen toevoegen waar je anders een ingrediënt als citroen of limoen zou gebruiken. Restaurant Thai Thai Poppetje in Amsterdam deed dat bijvoorbeeld al eerder in een leuke cocktail met tamarinde; de Tamarind Mhekong Sour.

En omdat het in de trendgangen ook gonst dat na swicy (sweet & spicy) zoetzuur de smaakcombinatie wordt die in 2024 veel focus zal krijgen, kunnen we ook alvast gaan uitkijken naar manieren waarop het zuurtje in tamarinde zal worden gecombineerd met chilipepers. Ook dat kan goed in cocktails, maar bijvoorbeeld ook in barbecuesaus.

6. Culinaire cocktails

Je las afgelopen jaar al op Culy over een bijzondere cocktailbar in New York – met een al even zo bijzondere naam, namelijk Double Chicken Please – die cocktails met pizzasmaak serveert. En dat niet alleen trouwens; hun cocktailkaart barst van de drankjes die zijn gebaseerd op gerechten, van Thaise sticky rice met mango tot aangebrande toast, en dat leverde hen de titel beste bar van 2023 op.

In een interview met Time Magazine voorspelt mixoloog Lauren Paylor O’Brien (ook te zien in de Netflix-serie Drink Masters) dat we in 2024 nog meer drankjes gaan zien met culinaire elementen. Zo verwijst ze naar The Savory Project in Hong Kong; een bar die bijvoorbeeld verkoolde bladeren van maiskolven, prei en shiitake gebruikt in cocktails.

7. Plantaardig met de nadruk op plant

Alle vega(n) burgers en andere voorverpakte vleesvervangers waren een grote stap in de goede richting, maar komend jaar zullen we vaker voor hele groenten kiezen als we ‘t plantaardig willen – zo voorspellen trendwatchers. Iets wat wij van harte toejuichen, want dat je met groenten hele spannende dingen op het bord kan toveren als je je er een béétje in verdiept, scanderen we natuurlijk al jaren. En meer groenten eten, dat is voor iedereen een goed idee.

Om alvast goed van start te gaan, kun je bijvoorbeeld onze fantastische veggie butter “chicken”Kleverige aubergine met pinda’s van Max La Manna of een hele geroosterde bloemkool uit de oven. Of kijkt u vooral verder tussen onze groenterecepten.

Venkel bij De Dyck in Woubrugge
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

8. Paddenstoelen (dé vleesvervanger)

Vanaf bovenstaande trend is het maar een klein sprongetje richting de paddenstoel. Dat die namelijk de ideale vleesvervanger is – en nog zoveel meer -, is een memo die nog niet iedereen heeft gehad, of wel weer opnieuw mag krijgen. Paddenstoelen barsten van de umami en hebben een vlezige bite, juistem: net als vlees.

Toen we vlak voor de feestdagen op bezoek gingen bij de oesterzwammenkweker van GRO (die je onder andere kent van die lekkere oesterzwammenbitterballen), werd het ons nog maar eens duidelijk hoe tof de oesterzwam werkelijk is. Ook fijn: ze kunnen zeer duurzaam gekweekt worden (circulair) en je eet dus groenten in plaats van bewerkte producten. Wij zien alleen maar winnaars.

Naast de oesterzwam, de champignon, de shiitake en de koningsoesterzwam, verheugen wij ons op een groter aanbod van minder bekende maar evenzeer smakelijke paddenstoelensoorten. Denk aan enoki, maitake, nameko en matsutake.

Enokiwaaiers gefrituurde paddenstoelen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer foodtrends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.