Redactie
Redactie Inspiratie 23 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Wat is shiso en wat kan je er precies mee?

Bij de Japanner zie je vaak groene gekartelde blaadjes, ter decoratie tussen de stukjes sushi. Deze zogenaamde shisoblaadjes zijn meer dan alleen mooi en vandaag vertellen we je er meer over. 

Shiso zijn de bladeren van de zogenaamde perillaplant. De plant is familie van de munt en de bladeren kennen qua uiterlijk ook overeenkomsten. Het grote verschil zijn de smaak en de grootte; munt smaakt frisser en perilla is weer groter.

De smaak is lastig te omschrijven, omdat het bij elk blad kan variëren. De beste omschrijving is een combinatie tussen warme specerijen en citrus, maar tegelijkertijd ook basilicum, anijs en munt.

Als je het hebt over shiso, gaat het meestal over de groene blaadjes. Er zijn echter ook rood-paarse verkrijgbaar, die wat pittiger en meer bitter smaken.

Je kunt de bladeren op verschillende manieren eten. Zo is het een frisse smaakmaker bij sashimi, kan het heerlijk (eventueel fijngesneden) door een salade zijn of door een warm gerecht met bijvoorbeeld noodles of pasta. Ook lekker is shiso tempura, waarbij de bladeren worden gefrituurd in een beslag.

In Nederland is shiso verkrijgbaar via groothandels en Aziatische supermarkten. 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat is shiso en wat kan je er precies mee?
Sluiten