Redactie
Redactie Inspiratie 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Shiso: wat is het en wat kun je er precies mee?

We kunnen er niet meer omheen en dat vinden we hélemaal niet erg: het Japanse shisoblad is inmiddels terug te vinden op menig menukaart. Kenden we de groene gekartelde blaadjes voorheen alleen als decoratie naast de sushi, inmiddels maken we dankbaar gebruik van de unieke smaken van het blad. Maar wat is shiso precies en vooral: wat kun je er allemaal mee?

Een ding is in ieder geval al duidelijk: het gebruik van shiso enkel ter decoratie is hartstikke zonde.

Wat is shiso en wat kan je er precies mee?

Shiso zijn de bladeren van de Aziatische perillaplant. Misschien is het je al wel ‘s opgevallen dat het hartvormige blad met kartelrandjes verdacht veel overeenkomsten vertoont met munt. Dat kan kloppen: de plant is namelijk familie van de munt, waardoor ze in uiterlijk veel weg hebben van elkaar. Het grote verschil zijn de smaak en de grootte; munt smaakt frisser en perilla is groter.

Smaak

Zoals bij veel Japanse ingrediënten het geval is, valt de smaak niet zo maar even met 1 woord te omschrijven, en dat is precies waarom het blad zo lekker en uniek is. Een combinatie tussen warme specerijen en citrus komt het meest in de buurt, aangevuld met aspecten van basilicum, anijs en munt. Ook leuk: smaken kunnen bij elk blad weer variëren.

Blaadjes

Als je het hebt over shiso, gaat het meestal over de groene blaadjes. Maar we zien ook met enige regelmaat rode shiso voorbij komen: zelfde vorm, andere kleur dus. Rode shiso kenmerkt zich door een wat anijs-achtigere smaak. Erg lekker om deze rode shiso in te leggen, zoals in dit recept van Food52. Daarnaast zijn de groene shisobladeren vaak iets pittiger.

Shiso in gerechten

Je kunt de bladeren op verschillende manieren bereiden. Zo geeft het verse blad een subtiele smaaktoevoeging aan sashimi of zalmtartaar, gebruik je shiso om je salade naar een hoger niveau te tillen, of als fris component bij noodles. Daarnaast geeft shiso umami aan een lekkere zomercocktail. Ook lekker: shiso tempura. Inmiddels wordt er volop geëxperimenteerd met het ingrediënt: zo aten we onlangs een erg lekkere shisosorbet bij restaurant Europa. Zelf aan de slag? Je haalt shiso onder andere bij Amazing Oriental of een andere toko met Japanse producten.

Meer over Japanse ingrediënten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.